Lofoten Kite och Topptur maj 2018

Kite och topptur i Lofoten 12-20 maj – ett äventyr för dig

På tur runt baksidan

Har du alltid känt en dragning till Nordnorge och Lofoten?

Är du inte riktigt färdig med vintern och skidåkningen än?

Gillar du dessutom att surfa eller kita i svinkallt vatten?

Gillar du äventyr utöver de vanliga?

Då har vi lösningen för dig! I maj styr vi färden mot Lofoten och en äventyrsresa med målet att hinna med så mycket äventyr vi bara kan under en vecka, eller snarare 9 dagar. Kite och topptur är huvudaktiviteterna men om du hellre surfar, vandrar eller vill klättra så fungerar det också bra.

OBS! Det här är ingen nybörjartur för kitare, det är bra om du har gått en kurs innan.

Bastutältet åker självklart med

Med på resan följer erfarna guider som också är utbildade kiteinstruktörer.

Vi kommer att bo i tält, två och två, och ha två folkvagnsbussar för transporter. Mat ingår såklart och det kommer vara en vegansk och glutenfri meny som grund.

Transport och tider

Resan kommer börja den 12 maj och sluta den 20 maj i Bodö för enklare transporter för våra gäster. Om du önskar åka med från Åre så ingår det kostnadsfritt mot att du hjälper till att köra delar av sträckan.

Flyg tur och retur Stockholm-Bodö kostar ca 3000 kr och bokas av dig separat.

Pris och platser

Resan har totalt 6 platser och priset är 10 500 kr per person.

I priset ingår alla måltider (vegan), all campingutrustning, transporter från Bodö/Åre, instruktörer och guider samt kiteutrustning (ej våtdräkter)

Behöver du hyra våtdräkt, topptursutrustning eller något annat så ordnar vi det åt dig.

Förfrågan och bokning

Du kan boka din resa genom att följa den här länken. Om du har frågor eller funderingar fyll i formuläret nedan eller mejla jonas@adventurewithjonas.com eller ring 076 051 06 06.

Skidguide i Åre

Skidguidning i Årefjällen

Fin skogsåkning i Åre

Söker du/ni en skidguide i Åre? För att hitta till de bästa platserna krävs det ibland någon med lokalkännedom. Vi tar er med runt fjället på era villkor och visar er de bästa nedfarterna, bästa off-pisten och bästa fika- och matställena. Önskar ni fika eller mat i priset så ordnar vi det med.

På tur runt baksidan

Behöver ni hyra topptursutrustning så ordnar vi det med genom någon av våra partners.

Vi guidar på skidor och snowboard. Om ni vill ha med en fotograf på er tur så ordnar vi också det!

Priser

Grupp upp till 5 personer med en guide, exkl utrustning

Halvdag 9-13 2 000 kr

Heldag 9-16 3 500 kr

Större grupper och förfrågan om fika, mat eller andra aktiviteter, kontakta oss på 076 051 06 06 eller jonas@adventurewithjonas.com

Drop it like it’s hot

 

Kite camp Gotland sommaren 2018

Välkommen till sommarens kite camp på Gotland!

Lär dig kita på Gotland i sommar med IKO-licensierade instruktörer

I början av juli kommer vi att befinna oss på Gotland, huvudsakligen Fårö för att ha kiteskola.

Vi bor i tält där varje deltagare har ett eget ”sovrum” och kör i minibuss till de platser där det blåser bäst för dagen. Vår vision är, utöver att du ska lära dig kita, att vi ska ha ett gött häng och roligt tillsammans.

Kitecampet är liksom förra året veganskt och frukost, lunch och middag ingår.

Du kan välja att komma måndag-onsdag eller torsdag-söndag och det är max 4 deltagare per camp. Om respektive eller barn skulle vilja följa med så går det bra, men vi tar max emot fyra studenter per kurs. Har du andra önskemål än de givna datumen så kontakta oss så ska vi se vad vi kan ordna.

Pris och platser

Det finns fyra platser per camp.

  • Måndag-onsdag 3 dagar 3900 kr
  • Torsdag-Söndag 4 dagar 5900 kr

Förfrågan och bokning

Boka genom att klicka på respektive datum nedan. Om du har några frågor eller vill boka via telefon eller mejl går det självklart bra också.

28 juni-1 juli 4 dagar 5900 kr 2 platser

2 juli-4 juli 3 dagar 3900 kr 2 platser

5 juli-8 juli 4 dagar 5900 kr 2 platser 

För förfrågningar och bokningar 076-051 06 06 eller jonas@adventurewithjonas.com

Kiteresa Norge 2017 beta – 24 juli tll 2 augusti

Kiteresa Norge beta – Trondheim till Oslo – 10 dagar

Häng med på ett sällan upplevt äventyr in och ut i Oslos fjordar, vi tar dagen som den kommer med målet att kita så mycket som möjligt i det norska kustbandet. Huvudstoppet är Hoddevik med möjlighet till vågsurf och kite, men eftersom det är en betatur så kommer allt möjligt tok att hända.

Torö, Stockholm

Guider på turen är Robin Koivisto med 10 års kite- och vindsurfbakgrund och Jonas Höglund som är utbildad instruktör – båda med näsa för natur och äventyr.

Vi tältar eller bor i våra bilar, grillar, myser, upptäcker, trivs, hänger och kitar.

Datum

Avresa Åre 24 Juli, ankomst Oslo 2 Augusti  . Vi rekommenderar tåg till Åre och från Oslo, alternativt flyg till Trondheim hem från Oslo. Jonas kommer åka tillbaks till Åre så äventyret kan fortsätta ett par dagar om så önskas genom Norges inland, Robin fortsätter antagligen söderut i Sverige för eventuell transfer.

Kite på Åresjön, Jonas Höglund, fotograf Darren Hamlin

Pris och platser

Pris 6000 kr per person (beta pris), inkluderar boende i tält eller buss, transporter från Åre till Oslo, mat och viss utrustning efter behov.

Antal deltagare max 4 st, jag kommer att hålla resorna små och exklusiva (inte dyra, bara otroliga) för att varje deltagare ska få ut så mycket som möjligt.

Turen är tänkt för dig som kitat innan och vill hänga med och upptäcka Norge, nybörjare kan få det svårt men om du är mer intresserad av äventyr och gohäng så är du varmt välkommen!.

Förfrågan och bokning

Resan kan köpas här online eller genom att boka och betala mot faktura.

För förfrågningar och bokningar 076-051 06 06 eller jonas@adventurewithjonas.com

Kiteweekend beta vegan södra Sverige – för dig som vill lära dig kita eller bara hänga med på en tur

Välkomen att hänga med på en kiteweekend med undervisning och gött häng.

SLUTSÅLD

I mitten av juni kör jag en kiteweekend i södra Sverige, Malmö, Varberg, Lund – där det blåser för dagen. Kanske åker vi till Danmark om det krävs.

Det finns två platser i surfbussen och vi sover i den eller i tält, hänger, grillar, kitar och har det gött. Om du aldrig kitat tidigare så lär jag dig det under helgen. Om du har kitat tidigare så friskar vi upp kunskaperna och leker runt tillsammans. Det blir helt enkelt en grym helg!

Pris och platser

Då detta är en beta-tur så betalar du endast självkostnadspris, 3000 kr för instruktör, utrustning, boende och mat (vegansk – köttätare får köpa eget kött), torsdag-söndag 15-18 juni.

OBS! Endast två platser, jag kommer hålla mina kurser och turer små och exklusiva (inte dyra). Inom kort kommer jag också lägga upp en tur i Norge där vi kör runt till de häftigaste spotsen efter kusten. Denna tur kommer att bli i slutet av juli och ta ca 10 dagar.

Förfrågan och bokning

Denna resa är slutsåld men inom kort lägger jag upp fler resor.

För förfrågningar och bokningar 076-051 06 06 eller jonas@adventurewithjonas.com

Brottslighet på asylboenden – ett feltänk

Ofta ropas det över hur brottsligt det har blivit i Sverige de senaste åren med en ökad flyktingström. Människor ropar efter starkare gränskontroller (av flyktingar) och säger att asylboenden är osäkra platser. Fast det säkra land som vi kallar Sverige har aldrig tidigare varit så säkert som det är nu. Det finns ganska mycket statistik som pekar på att i stort sett all brottslighet gått ner över tid.

Min erfarenhet från ett asylboende

Jag har jobbat på ett av, under perioden, Sveriges största asylboenden och min erfarenhet och reflektion är att det är en väldigt säker plats och att om vi tog ett liknande urval i storlek (400-600 personer) av den svenska befolkningen så skulle vi hitta minst lika mycket brottslighet. Att det sedan anmäls mycket på vårt och andra boenden har flera orsaker, varav de tre största som jag ser det är 1) vi måste vi anmäla allt till polisen vi vill få ersättning för av MIG, 2) den sociala kontrollen ökar då människor bor nära varandra och vi i personalen har ett ansvar att anmäla allt som kan vara till men för människors mentala och fysiska hälsa och 3) de boende har inget annat invant sätt att lösa konflikter än att ringa polisen.

En förklaring

  1. Jag har tidigare ägt en nattklubb och flera restauranger. Under tio år kanske vi gjorde en handfull polisanmälningar för de ledde sällan till resultat och om vi inte själva med 100% säkerhet visste vad som hade hänt så var det bara slöseri med tid eftersom vårt försäkringsbolag inte ersatte något under 1/2 basbelopp (ca 20 000)
  2. Ordningsvakter eller civila människor – även poliser ibland – väljer att låta personer lösa sina konflikter själva för att det genererar arbete och ofta känns onödigt. På nattklubbar och andra platser kan det dessutom vara negativt för ställena att finnas med i polisens register som ”osäkra” platser.
  3. I det civila Sverige finns mekanismer (tror vi i alla fall) där brottsoffer och förövare vet hur de ska lösa problem och vi väljer kanske att gå till en granne, prata med våra föräldrar eller knipa igen helt då vi blivit utsatta för brott. Vi har i alla fall sociala invanda sätt att lösa de flesta dagliga småkonflikter medan människor med olika språk och kultur kan ha svårt att göra det då de ständigt måste se och vara nära varandra – och jag pratar här om den extrema närhet som finns i en korridor på ett hotell, inte om ett mångkulturellt samhälle.

En fråga

Det finns massor mer att skriva i ämnet men det är dags för frukost, så god morgon underbara människa! En fråga bara:

Ni som ropar efter kontroller: vad är det som ska kontrolleras och hur ska de gå till?

Källa

BRÅ – www.bra.se/bra/brott-och-statistik/statistik.html

 

Korttidslöften och förändrade vanor

Länge sedan frukostbloggen fick ett inlägg, men nu kommer ett kort ett, blev lite sent i dag för att jag började i den änden som jag tänkte skriva om.

Korttidslöften

Ibland kan det vara svårt att hålla långa löften om kost och träning, bland annat. Så jag tänkte pröva en period av veckovisa löften och utvärdera utfallet efter en vecka. Jag skriver även ner löftet här så att du som läser det kan hålla mig ansvarig att hålla det.

Veckans löfte

Veckans löfte är att ”lära” mig stå på händer. Jag lovar dock inte att jag kommer klara av det, men jag ska träna minst 30 minuter varje dag den här veckan och jag är redan rätt nära efter gårdagens övningar med min vän Katrien.

Ändrade livsvanor

Kanske leder kortsiktiga löften och mål till ändrade livsvanor, kanske kommer jag fram till att just det här passar mig (att stå på händer som träningsform) eller inte. Kanske kommer saker tillbaks i andra versioner, men jag kommer i alla fall att få prova på en del olika saker under de närmsta veckorna.

God morgon underbara människa!

Länkar

Youtubelista med (bra) tips för att kunna stå på händer

Välvilligt inställt – en skönare inställning

I dag vill jag prata lite om ett ord och ett uttryck som jag funderat över en del senaste tiden. Ordet är ”välvilligt” taget ur uttrycket ”välvilligt inställd” och jag använder det i bemärkelsen att jag ser positivt på hur människor agerar. Hur många gånger har jag inte gått igång på en vän, kollega eller familjemedlem ”behandlat mig illa” för att sedan kommit fram till att det hela funnits i mitt huvud. Istället så borde ja redan innan ha intagit en mer välvillig inställning till varför hen betedde sig så.

Ett exempel: en vän ringer inte när hen har lovat det och jag går först i gång och känner mig lämnad utanför, men sedan tänker jag välvilligt att hen kanske inte har batteri i telefonen eller någon annan av de miljoner skäl som gör att hen inte ringer just nu.

Nu menar jag inte att jag hittar bortförklaringar eller förmildrande omständigheter till allt människor gör, men jag kan lättare hejda mig innan jag går igång på saker som jag annars hade blivit irriterad över och kanske istället ställa relevanta frågor med en bättre känsla i kroppen. Om människor fortsätter att framhålla saker som strider mot min moraliska kompass eller vad jag tror på så kan jag då välja att agera utifrån det ställningstagandet.

Välvilligt inställt till sociala medier

Jag tror att en välvillig inställning till andras agerande alltid har gynnat oss, men att det nu i de sociala mediernas tid där så mycket kommunikation är skriven och kortfattad så är det ännu viktigare att försöka se bortom min första instinkt och istället ha en välvillig inställning till det jag läser och hör.

DSC_0084

Anledningarna är nog flera (kommentera gärna) men jag ser främst två skäl till att vara mer fördragsam (skönt ord att få använda) och välvilligt inställd. Den första att jag inte kan se avsändaren och sammanhanget som avsändaren befinner sig i. Kanske hen är ledsen, arg, stressad, på bussen eller nyss vaknat. Det andra är att det är så lätt att vräka ur sig saker i affekt, utan att tänka på att det kan såra eller feltolkas. Det är lätt för att vi har så nära till kommunikationen och för att vi slipper få en direkt återkoppling på det vi hävt ur oss.

Ett tredje skäl jag kom på nu är just att det kortfattade meddelandet är svårtolkat eftersom det ofta är ryckt ur sitt sammanhang och kanske oftare onyanserat för att väcka känslor.

Länkar

Det var allt jag hade att säga i det här ämnet just nu men läs gärna några andra inlägg som tangerar ämnet! Kram

Att inte kunna förstå

Tankar kring värderingar och beslut