Fotot finns här tillsammans med alla foton från turen. Var inte blyg att beställa dina foton från mig. Länk till fotoblogg Turskidor till Helgesjön – magiskt decemberljus

Här kommer en uppdatering om mina upplevelser av 16:8 efter att ha provat i snart 2 år.

Upplevd hälsa

Jag upplever att jag mår bra och har mycket energi. Under den första perioden av fastan så slutade jag bara äta frukost och började tappa vikt och energi. Jag tog helt enkelt bort ett mål mat om dagen och det ledde till att jag inte fick i mig tillräckligt med energi för att klara av mitt aktiva liv. Så jag började äta ett rejält mellanmål och då mådde jag mycket bättre.

Ett bra upplägg för mig har varit lunch mellan 11 och 13, mellanmål vid 15 och middag 18-20. Ibland blir jag hungrig på morgonen men oftast inte, och några gånger har jag blivit hungrig mitt i natten, men det har varit när jag inte ätit tillräckligt mycket på kvällen. Att  vara aktiv på morgonen passar mig bäst och när jag gör saker så tänker jag inte på att jag är hungrig, vilket i sig har motiverat mig till att ta tag i saker efter morgonkaffet, som att skriva det här inlägget till exempel.

Det viktiga för mig har varit mellanmålet, hoppar jag över det så har jag svårt att få i mig tillräckligt med energi under dagen och jag har börjat äta snacks innan middagen är klar. Så jag brukar förbereda hirsgröt eller äta havregurt och müsli (när det är varmare väder) för att klara mig fram till middagen. Mitt mål har aldrig  varit att gå ner i vikt så det är viktigt att äta lika mycket energi som när jag åt frukost. 

Äta frukost eller middag?

I december efter att ha ätit 16:8 med skippad frukost i 20 månader så började jag söka på om det var bättre att fasta på morgonen eller kvällen. Och en artikel i Washington post (länk här) om att det var bättre att förlägga fastan till kvällen istället för morgonen bestämde jag mig för att prova att sluta äta efter 18 istället.

Note: Jag läste även andra artiklar och det visar sig att det troligen är bättre att sluta äta tidigare men att det viktigaste är att inte äta under 12 timmar, men nu kan jag inte hitta den artikeln längre.

Att inte äta på kvällen visade sig v ara mycket svårare än att hoppa över frukost. I början var det väldigt gott att äta frukost men det är sällan jag hinner laga middag innan 18 så ofta slutade det att vi åt vid 20 och sedan var det sovdags i alla fall. Mitt jobb gör ofta att jag måste åka hemifrån runt 8 och är inte hemma innan 16, och jag hann helt enkelt inte ut och göra roliga saker på kvällen innan middagen, som träning och skidåkning. 

Detta innebar att jag åt från 7-20 de flesta dagar och helt plötsligt var 16:8 11:13istället. Då jag hoppade över frukost så åt jag mellan 11 och 20 vilket gjorde att det bar 15:9 de flesta dagar vilket känns bättre för mig. Så nu har jag gått tillbaks till att hoppa över frukost igen och jag upplever att jag mår bättre av det. Problemet just nu är att jag inte äter mitt rejäla mellanmål igen då jag ofta jobbar just de tiderna och jag och sambon hamnar i otakt med våra måltider.

Några råd och tips

Ät och drick så att du mår bra. Försök inte gå ner i vikt om du inte behöver det. Min vikt just nu är 83-85 kg och när jag var sjuk i Hypertyrios för ett par år sedan gick jag ner till 76 kg. Jag ska inte väga under 80 kg för då är jag undernärd. PUNKT

Jag har ingen egen våg, och tänker aldrig skaffa någon. Jag väger mig däremot om jag hamnar på vårdcentralen för att kontrollera att jag inte väger för lite.

Ät nyttig och bra mat. Jag har helt slutat dricka sockrade drycker och godis tilltalar mig inte längre. Jag äter kanske fortfarande för mycket kakor och chips, men jag upplever att jag sakta blir mindre och mindre sugen på det också.

Dra ner på eller sluta helt med kött och mjölk. Det finns ingen anledning. I dag är jag helvegan sedan 16 månader då jag slutade med ägg, vilket var det sista från djurriket som jag stoppade i mig. Men ät för guds skull tillskott av b-vitanmin och läs på vad du behöver. En allsidig vegansk kost är nyttigare än en allsidig köttis-diet men de flesta kan inte bara sluta med kött och mjölk, för att bara äta pasta med tomatsås eller veganska halvfabrikat är inte lösningen. Du måste äta frukt, nötter, bönor och grönsaker för att få i dig en allsidig kost.

Det var nog med förmaningar – hör gärna av dig om du har frågor eller tillägg – eller kommentera nedan så lovar jag att svara! Ha det fantastiskt underbara människa!

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner