av | feb 9, 2021 | Mat, Recept, Söta kakor | 0 Kommentarer

Recept på veganska och glutenfria Havrekakor

Här är ett första försök till små torra kakor som det heter i Skåne. Det kommer säkert förbättras, en tanke jag redan har är att det skulle vinna på russin, eller chokladdroppar, eller både ock. Provar du tala gärna om hur det gick.

Receptet baseras på Martins enkla havrekakor som du hittar här – länk till Receptfavoriter.se 

Kakorna blev i alla fall bra, det är enkla små torra kakor!

Som vanligt skriver jag mina recept med instruktionen blandat med mängderna, längst ner finns en inköpslista för att lättare kunna göra inköpen samt eventuella alternativ jag prövat men förkastat av olika skäl.

Tidsåtgång 30 min, varav arbetstid 10 minuter och 20 minuter (gånger 2 plåtar) i 175 grader i ugnen 

Nu bakar vi

Sätt på ugnen på 175 grader, ej varmluft

Blanda nedanstående i matberedare med degkrok eller för hand

200 gram rumstempererat margarin, är det kalt så får du blanda längre
1,5 dl socker – jag använde kokossocker
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl havregryn
1 dl potatismjöl
1,75 dl bovetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl russin (om du vill)

Jag ser redan nu att det saknas lite salt.,., nästa gång så

När du fått en jämn deg utan fettklumpar är du klar

Rulla ut degen i ca 30 bollar och fördela på två bakplåtspapper och platta till med en gaffel som bilden nedan.

Skicka in plåtarna ugnen i 20 minuter

Byt plats på plåtarna efter 10 minuter om du vill ha dem jämt gräddade.

Låt svalna och mumsa med varm choklad, eller annan dryck du gillar.

Alternativt recept

Nästa gång ska jag klämma ner ett par dl russin och ett kryddmått salt! Jag återkommer om hur det går eller så provar du själv.

Uppdatering

Nu har jag provat med 1 dl russin och lite salt, det blev super så jag har lagt till det i receptet. Jag har också gräddat kakorna i 20 minuter och ändrat från 15 till 20 i receptet. Dessutom så har jag plåtarna i ugnen samtidigt. Kakorna på den ena blir lite brunare, men du kan också flytta plåtarna efter halva tiden.

Jag hade också slut på bovetemjöl senast och använde kikärtsmjöl istället, men kakorna blev för torra då.

Inköpslista

200 gram margarin
1,5 dl socker – jag använde kokossocker
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl havregryn
1 dl potatismjöl
1,75 dl bovetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl russin om du vill

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner