Rötter och fötter

God morgon och välkommen till ännu en fantastisk morgon i ditt liv! Jag har funderat en del på Katriens kommentar om att höra vad jag tänkte om uttrycket ”Hade det varit meningen att vi skulle stanna på samma plats hela livet hade vi haft rötter istället för fötter” – den svenska översättningen rimmar till och med. Det är intressant hur min hjärna börjar knyta ihop trådar och jag tycker mig se hur detta skulle kunna knyta an till flera av veckans blogginlägg. Nu fick jag dessutom en ny tanke som jag inte hann skriva ner men den dyker kanske upp igen. Det är lite med tankar som med sanningar – de finns där ena ögonblicket och nästa så finns de inte där alls (och nu dök den upp igen).

Generalisering och programmering

Det är kul att dissekera uttryck och språket. Jag tror dessutom att det är bra att göra det i vissa fall. Ofta genar vi när vi pratar och det händer att det sagda oavsiktligen får andra betydelser än vad vi avsett. Till exempel så tycker inte alla att det är kul att dissekera språket men jag skrev en sanning i början av stycket ”Det är kul att…” när jag borde skrivit ”Jag tycker att…”. Oftast är det oavsiktligt och kanske oförargligt, men jag tror på allvar att vi är det vi tänker och om jag tillskriver saker som jag känner en allmän sanning så blir det svårare för mig att se att andra människor har andra känslor.

Nu tänker jag att den som myntade uttrycket var en person som gärna flyttade runt och kanske skulle hen (och pang, där har jag morgondagens inlägg) ha nöjt sig med att bytt ut ”vi” mot ”jag” och på så sätt kommit bort från en generalisering. Jag tror nämligen att det finns massor av människor som mår bra av att bo på en plats hela livet. Det som motiverar mig motiverar inte nödvändigtvis min granne, syster eller kompis, fast det ser ut som att vi gör samma sak.

Jag kan tänka mig att en anledning till att vi använder den typen av uttryck också är för att vi vill programmera oss själva att bli mer bekväma i svåra beslut. När vi flyttar till något så flyttar vi också bort från en massa saker, som vänner, släkt och bekanta platser. Så uttrycket ”Om det var meningen att vi skulle flytta långt hemifrån, skulle vi inte skapats med hemlängtan” är antagligen lika sant, och falskt. Inte alla människor har hemlängtan.

DSC_4696
Hade det varit meningen att vi skulle flyga hade vi haft vingar

Evolution och meningen med livet

Ett annan infallsvinkel på uttrycket är att fastna för ordet ”meningen”, att det finns en plan för hur vi är skapta. Det är en betryggande tanke att det skulle finnas en mening med hur människan är funtad, för det betyder att det även finns en mening med hur jag är skapt. För mig personligen är det svårt att tro på det och samtidigt tro på evolution, vilket jag gör, så jag väljer att inte göra det. Ur en evolutionär vinkel så har det bevisligen varit så att människan har vandrat långa avstånd och det har varit gynnsamt för oss utifrån det faktum att vi är den art som finns på flest olika platser på jorden (och utanför) som vi känner till. Men det finns också de människor som har varit på en plats hela livet (beroende på vad vi menar med ordet ”plats”) och deras DNA finns också inblandat i mänsklighetens DNA-pool som vi alla i olika grad tar del av.

Nu märker jag att jag håller på att krångla in mig i ett helt nytt ämne och jag skulle ju knyta ihop säcken. Nåja, det får bli en annan dag. Själv känner jag mig ganska rotlös och det finns antagligen en massa förklaringar till det som kan hittas i mitt DNA och i min uppväxt. Jag har själv kommit till slutsatsen att vi människor är mer lika än vad jag ibland tror och mer olika än vad jag ibland tror. Det är lätt för mig att tro att det som motiverar mig är det som motiverar en annan person, men det visar sig ofta vara ett felaktig antagande.

Nu önskar jag er alla en fantastisk helg och kom ihåg att det finns inga dåliga väder, inga dåliga idéer, bara dåliga kombinationer.

 

En lista över eventuellt kommande inlägg med anledning av vad jag tänkt samtidigt som jag skrev

De jag fortfarande kommer ihåg…

  • Statistik och hur det kan gå fel
  • Evolution….
  • Självprogrammering 2.0

 

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner