Att hålla vad jag lovat

Som utlovat i går så tänkte jag dela med mig av mina tankar kring tillfällen då jag inte ändrar mina planer. Detta är tillfällen då jag har sagt att jag ska komma på en middag, gå på en fest eller leka med en kompis. I dagens internetbaserade sociala värld är det så lätt att hitta en roligare fest eller en bättre utflykt att åka på än den planerade.

Ett problem är att vi slutar bjuda in för att folk inte längre ”lovar” i ordets rätta betydelse, att komma. I stället är löftet ett ”jag kommer om inte något annat dyker upp”, kanske har en ”roligare” kompis en ”häftigare” fest som jag ännu inte känner till. Det är då ärligare att säga att jag kanske kommer och så får den som bjudit acceptera det svaret eller inte, och jag måste lära mig att det inte är otrevligt att säga till någon som kanske kommer att de måste svara ja eller nej så jag kan planera min dag efter det.

Ett ännu större problem är att vi sårar människor som vi tycker om som står där med sina planer och känner sig mindre värda för att de tar det personligt. Men tro mig – det är inte personligt utan ta det som feedback på att den här personen kanske behöver konfronteras med hur hens beteende påverkar dig. I slutändan kanske det är ett karaktärsdrag hos den här personen och det är  i alla fall inte den typ av människa jag vill omge mig med, och det är bättre att få veta det ”i tid” – vad det nu betyder.

Jag vill omge mig med människor som står vid sitt ord och verkligen dyker upp när de lovat. Jag har antagligen inte alltid gjort detta själv och om någon känner sig illa behandlad av mig så ber jag om ursäkt och lovar att försöka bättra mig, och ring eller skriv gärna och förklara när det hände. Rom byggdes inte på en dag och jag lovar att ta feedbacken på allvar och ta åt mig av din erfarenhet.

Personligen så håller jag på att lära mig att tacka ja till fester och händelser som ligger långt in i framtiden, och skriva upp dem i almanackan och komma ihåg att kolla i den innan jag bokar nästa tillställning!

 

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner