På förekommen anledning så tänkte jag skriva vad jag anser det betyder att vara vuxen. Jag får ibland höra att jag ska växa upp, klippa mig och skaffa ett jobb, oftast skämtsamt men jag tror att det finns en värdering bakom. Anledningen till att människor säger så till mig (tror jag) är att jag inte riktigt faller in i normen för en vit medelålders man i Sverige. Samtidigt har jag haft turen att kunna jobba mindre under en tid av mitt liv, och efter att ha jobbat mycket under en längre period innan så ser jag det som en förlängd semester eller som en mikropension.

DSC_0507

Min definition av att vara vuxen

Att vara vuxen är för mig att kunna ta ansvar för sina handlingar och de konsekvenser de får. Detta är egentligen inte min egen skapelse, utan något jag snappat upp, kommer inte ihåg varifrån.

När vi föds så har vi ingen möjlighet att ta ansvar för våra handlingar och konsekvenserna, en bäbis kan inte göra det vare sig motoriskt eller mentalt, och föräldrarna har ansvaret för den nyfödde. När vi sedan sakta växer upp från att ha varit barn till att bli (fysiskt) vuxna så flyttar ansvaret sakta över från de vuxna först till barnet, sedan till ungdomen, till sist till tonåringen för att de när de är redo att flytta hemifrån kan ta fullt ansvar för sina handlingar.

Saker vi inte måste

Att vara vuxen betyder dock inte att man måste ha fast anställning (eller ens jobba), måste ha barn, måste passa in i mallen. De vuxnaste personerna jag känner tar ansvar för sina liv på andra sätt och tar ansvar för att ha roligt och njuta av livet. De tar också ansvar för att de själva mår bra så att de kan hjälpa människor i sin närhet att må bra. Jag vill vara en sådan person!

DSC_7569

Här har jag suddat och lagt till och ändrat en massa gånger, men det blir lätt för filosofiskt för en frukostblogg här och jag vill inte bli missförstådd i det här ämnet så jag kastar ut några frågeställningar och funderingar istället.

Funderingar

Är det skillnad på att vara vuxen och att vara förälder?

Är det skillnad på att vara vuxen och att kunna vara vuxen, eller att ta ansvar för sina handlingar och kunna ta ansvar för dem?

Om jag inte klarar av att ta ansvar för olika delar av mitt liv, till exempel hälsa, ekonomi, relationer, kan jag fotfarande vara vuxen, eller kan jag vara delvis vuxen, eller kan jag inte vara vuxen alls?

Unsynchronized jumping in the wind

Unsynchronized jumping in the wind

Verklighetsförankring

För att knyta an till mitt eget liv så tar jag fullt ansvar för hur jag bor och vad jag gör. Jag mår oftast bra av det och lever ett lyckligt liv. Jag har valt bort en del saker och valt andra och det mesta är gynnsamt för mig, medan andra saker vill jag fortfarande förändra.

Jag tar ansvar för mina relationer på det sätt jag för tillfället klarar av och försöker att bli bättre på att hantera de relationer som inte riktigt fungerar så att de i framtiden ska bli bättre.

Jag tar ansvar för mina fel och brister och tackar turen för mina tillgångar och resurser, världsliga som mentala.

Jag tar ansvar för att avsluta den här bloggen – något rörigt men det är inte helt klart i min hjärna heller, tack och lov!

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner