Skitväder och offermentalitet

Idag tänkte jag tala om några sätt jag gör mig till offer för omständigheter jag inte råder över. Ett offer är någon som inte känner kontroll över sin egen tillvaro och därmed mår dåligt över detta. Vädret är ett tacksamt exempel eftersom vi alla har en relation till det och vi inte kan påverka det. Ofta pratar vi om ”skitväder”, ”oväder” och ”dåligt väder”. Fast jag vill sticka ut hakan och säga att det är planeringen det är fel på – jag tar ansvar för att se till att mina planer stämmer överens med vädrets.

Nu är det ju ofta så att vi planerar för att kunna göra saker tillsammans med andra och då är det kanske inte så att jag kan kan ändra mina planer – så istället ändrar jag min attityd och tycker att det är okej att det regnar fast jag planerat att ta en fjällvandring just den dagen – det är ju så vackert när det regnar. Min hjärna arbetar konstant med att försöka förutsäga framtiden och medvetet eller omedvetet cementerar jag min syn på framtiden.  Att ändra min attityd är ett sätt att ändra mina planer inne i huvudet och när jag känner mig frustrerad över att det inte blir som jag tänkt mig kan jag se det som en process på att jag inte är tillräckligt flexibel eftersom jag inte kan påverka utfallet längre.

Allt är bara feedback

Ett sätt att se på frustration och ilska över att planeringen inte överensstämmer med vad vädrets makter vill eller att utfallet eller blev så lyckat är att det är ett sätt för oss att undvika dålig planering i framtiden, så den kanske fyller en funktion. Kanske kunde jag ha kollat väderprognoserna noggrannare eller hoppat över den där koppen kaffe så jag lättare hade somnat (lugn, jag har inte börjat dricka kaffe igen, bara ett enkelt exempel).

Så jag försöker ta med mig denna impuls till negativa känslor och använda den till att förbättra mina förutsättningar för framtida val, men jag undviker att bli frustrerad – jag ser det istället som feedback och något jag kan ta lärdom av – och då kan jag också öppna mig för att njuta över den nyuppkomna situationen. Jag kan använda den extra vakentimmen till att läsa en bra bok eller ta fram fiskespöt eftersom det nappar lite bättre när det regnar.

Morgondagens ämne är varför vi ibland inte ska ändra våra planer alls  – jag står fast vid att det är bra att ändra sin inställning, tills vidare – men nu frukost!

Gör i dag till en underbar dag!

Uppdatering

Mycket av idéerna om offer och inställning är hämtade ur Getting past OK av Richard Brodie – en bok för husbehov

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner