Vad gör mig glad

I går fick jag frågan om jag kunde skriva ett inlägg om vad som gör mig glad. Jag tänkte först att jag skriver ju om det hela tiden men det gör jag inte, jag skriver mest om upprördhet och senast tacksamhet. Så i dag tänkte jag uttömma ämnet om vad som gör mig glad. Fast först en liten utvikning om vad frågan betyder, så får vi se var det landar.

Vad betyder ordet glad?

Vad är innebär det att vara glad? Min första tanke är att det är förknippat med ett leende något som visar sig i ansiktet. Nästa tanke är om det är någon skillnad på ”att vara glad” och att ”känna glädje”, jag vill mena att det är det. Att känna glädje förknippar jag mer med lycka, något som är mer varaktigt än ”att vara glad” som är mer känsla i stunden. Fast nu när jag skriver det så blir jag osäker, som om själva orden flyter samman och byter mening med varandra.

Så vi lämnar glad och fokuserar på den andra delen av frågan: ”vad gör mig…”. Det implicerar att något utifrån förändrar mitt sinnestillstånd. Eller kan en människa vara glad utan att det finns någon som helst yttre påverkan? Kanske betyder frågan egentligen: ”hur kan jag göra dig glad?”

Jag ska fundera lite mer på detta, kanske för att det gör mig just glad att lista ut språkliga krumbukter.

Att svara på frågan

Som du ser så är det inte alltid så lätt att svara på frågan, men jag ska göra ett försök nu.

Jag blir glad av att se min son utvecklas, att se när han är snäll mot andra människor. Jag blir glad när jag ser honom uttrycka empati. Jag blir glad när han håller jämna steg med mig i slalombacken. Jag känner glädje när jag väcker honom med en kram och känner hans doft. Samtidigt när jag skriver detta så förstår jag faran i att uttrycka hur min son gör mig glad. Det är inte hans uppgift att göra mig lycklig eller glad, det är en trevlig effekt för mig och honom (antar jag) av att han finns och antagligen en helt naturlig förutsättning för att evolutionen ska ha tagit oss människor dit vi är i dag.

Jag blir glad av att få ett leende på gatan. Jag blir glad av att skänka en slant till en tiggare. Jag blir glad av att utmatta mig fysiskt, fast ibland är det pest, men efteråt kommer endorfinerna och då blir jag glad igen. Jag blir också gladare av att springa om jag får tjoa och tjimma medan jag gör det, jag hjälper liksom till att skapa lite mer glädje.

DSC_5523

Jag blir glad av att umgås med mina vänner. Jag blir glad av att boxas och brottas, kanske är det den fysiska kontakten, och kanske en del den primitiva känslan av att kunna försvara mig, eller kanske till och med att besegra motståndaren. Jag blir glad av att åka så fort jag törs i slalombacken (vad är skillnaden på upprymd och glad, adrenalin och serotonin kanske), glad av att få flyga ett så fantastiskt flyg som jag gjorde i går, väntade till dimman släppte och sikten var precis tillräckligt bra för att flyga.

Förra årets mest fysiska upplevelse av glädje var nog när jag och två vänner kitade till Sylarna. Jag var hög i flera timmar efteråt. Är det glädje eller att vara glad?

Snökiting vid Ullådalen

Snokiting at Ullådalen

Jag skrattar nog sällan, är det att vara glad? Nu börjar frågorna igen, dags att sluta.

God morgon förresten! Vad gör dig glad?

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner