Bye bye Instagram och Facebook

Dags att ta tjuren vid hornen. Nu är det mitt användande av sociala medier som behöver tas tag i. Eftersom jag anser mig vara en beroendeperson så måste jag ständigt utvärdera om det jag gör utifrån ett beroende-perspektiv, och här kommer mina tankar om sociala medier och varför jag delvis lämnar den världen.

Bakgrund

Det är mångfacetterat det här med beroenden, jag ska försöka reda ut hur jag tänker och känner inför sociala medier och hur det påverkar mitt liv. Men först en definition av vad jag anser är ett beroende, den är tagen från Gabor Mates Ted Talk (länk här)

beroenden är alla tvångsmässiga handlingar som har långsiktigt negativa konsekvenser för mitt liv.

Tvångsmässighet

Jag känner att jag använder sociala medier  tvångsmässigt på flera sätt. För det första så plockar jag upp och tittar på telefonen oftare när jag har instagram och facebook installerade på den. Ett beteende jag ibland upptäcker först efter att jag gjort det, helt plötsligt sitter jag med telefonen i handen. Det är ett vanemässigt beteende jag klarar mig utan.

För det andra så kan jag ofta plocka upp telefonen när jag har tråkigt och börja bläddra på instagram och facebook utan att jag egentligen har en anledning, annat än att det är något att göra. Sedan när jag lagt ut något så går jag in och tittar om och vilka som gillar inlägget, för att det ger en bekräftelse. Detta är ju helt i linje med hur apparna är uppbyggda, de håller oss kvar genom att tala till undermedvetna drifter som vi har svårt att kontrollera.

Verkligt behov

Har jag då ett verkligt behov av instagram och facebook? Jag tänker att jag inte har det, i alla fall inte instagram som jag inte saknat en sekund sedan jag avinstallerade det för en vecka sedan. Facebook kanske jag kommer återvända till, men just nu är det avinstallerat på telefonen och jag har upptäckt att jag är ganska ointresserad av att titta på det på datorn. Det enda jag egentligen behöver är annonsmöjligheterna och att kunna utbyta information i olika forum och grupper, men det kan jag även hitta utanför facebook, kanske måste jag bara bli mer kreativ och kanske hittar jag sätt som är mer effektiva.

Negativa effekter

Fokus

Problemet, det största, är att jag upplever att jag ständigt blir distraherad av att vanemässigt flytta mitt fokus från vad helst det är jag gör eller funderar på till telefonen, och ibland utan att jag ens tar upp den.

Hjärntrötthet

Ett annat problem är att telefonen åker upp när jag går, står i kassakön, väntar på en kompis. Det vill säga i tid och otid. Hjärnan får aldrig vila. Jag är uppriktigt rädd för de långsiktiga konsekvenserna av det.

Pacificering

Ett tredje problem är att jag känner hur jag blir pacificerad, hur jag inte tar tag i de verkliga sakerna i mitt liv, som mening och verkligt ansvar. Det jag menar är att jag genom att diskutera olika frågor på facebook tror att jag gör skillnad, och till viss del inser jag att det är sant, men jag blir oftast uppgiven av att det är så polariserat och sällan blir verkliga samtal, mest en massa påhopp. Jag står säkerligen för en del sådana också om du frågar mina meningsmotståndare, även om jag försöker avhålla mig och tänka på hur jag uttrycker mig.

Åsiktsradikalisering

Men där är ett inbyggt problem hos framförallt facebook, att det är anonymiserat, att det går att skapa trollkonton och att människor uttrycker sig på sätt online som de inte skulle våga i det verkliga livet, och sakta sipprar det sättet att tilltala andra ut även där. Och jag blir också påverkad, och sakta glider även mitt sätt att tilltala människor över i obetänksamhet, eller i varje fall slutar jag märka hur andra gör det.

Framtid utan sociala medier

Så vad händer nu? Jag har avinstallerat Messenger, Facebook och Instagram från min telefon. Instagram saknar jag inte alls som jag sa tidigare, men messenger känner jag fortfarande ett visst behov av då jag skött en hel del kontakter därigenom. Men jag kommer kolla av mitt messenger på datorn, om än sporadiskt, och tala om för de som försöker nå mig där att vända sig till telefonen eller melj.

Kanske kommer jag ha kvar mitt facebook-konto men Instagram är jag färdig med, där kommer jag avsluta mina konton för att göra det tydligt att jag inte kan nås den vägen. Men först genom att göra en notifiering av att jag lämnar forumet. 

Jag kommer utvärdera mitt behov av facebook om ett tag, kanske blir det som när jag gav upp alkohol att det bara glider över i ett ickeanvändande och kanske går jag tillbaks till det, men just nu så blir det bara i datorn.

En podcast i ämnet

Jag rekommenderar denna podcast med Rich Roll (länk till YouTube) Digital Minimalism with Cal Newport | Rich Roll Podcast

Hör av dig!

Kommentera gärna nedan eller ring mig om du vill prata om ämnet på 076 051 06 06 eller mejla mig på jonas@adventurewithjonas.com – jag tar gärna en kaffe och samtalar om detta eller andra frågor!

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner