Jag tar ansvar för vad jag tänker

Fyra dagar utan choklad och socker nu. I alla fall inget godis – en pannacotta är inte godis. och ingen choklad. Inte ens en liten liten bit. Choklad och godis har ingen makt över mig, de kan inte tänka och därmed inte påverka mig. Det är bara jag som kan ta ansvar för vad jag stoppar i mig och när.

På samma sätt med tankar för att fortsätta tisdagens samtal. Klicka här om du vill läsa det inlägget först. Men eftersom våra tankar påverkas av våra tidigare erfarenheter och vår hjärnas vilja att hitta mönster så registrerar vi information genom vårt eget filter. Det vår hjärna har blivit bra på är att se det som sticker ut, det som avviker från mönstret, för det är ett potentiellt hot.

Avvikande utseenden och beteenden

Detta gäller även människor runt omkring oss. Vårt undermedvetna registrerar automatiskt det som avviker från vad vi är vana att se. Om jag lever i en värld där alla människor är vit medelklass så kommer individer som inte är det att registreras, och ju längre från normen de befinner sig desto större blir påverkan på mitt alarmsystem. Avvikande beteenden registreras på samma sätt, som om grannens man skulle gå ut naken och hämta tidningen, eller om knulla plötsligt stod i texten här. Det är därför vi skriver med VERSALER när vi vill göra saker extra tydliga, vår blick dras automatiskt dit.

Så vad har det här med främlingsfientlighet att göra? Jag drar slutsatsen att jag är van vid svennar och att de fel och brister vi alla har går mitt undermedvetna förbi, för så länge som de inte avviker alltför mycket från normen så registreras de nästan inte alls och mitt undermedvetna är avslappnat och inte på sin vakt. När sedan någon avviker från normen så går mitt undermedvetna upp i varv och kanske säger det till mitt medvetna att registrera det som händer också och helt plötsligt så ser jag hur personens beteende också avviker, fast det egentligen inte är mer avvikande än mina kompisars.

När min hjärna sedan börjar se det här hända om och om igen så helt plötsligt finns det en idé om att avvikande utseende är lika med avvikande beteende och när det sedan händer att en blond man i Addis Abeba snor en apelsin så bekräftar det bara de som tittar på att blonda män snor apelsiner, för det passar in i mönstret av blonda män som avvikande.

DSC_0552

Jag är i grunden främlingsfientlig

Jag hade vänner som när jag var yngre uttryckte tanken att ”svenskar är bra medan invandrare måste bevisa att de är bra” och det är nog ett ganska bra uttryck för hur vårt undermedvetna fungerar. Mamma och pappa är ofarliga, därför är alla som ser ut som dem bra, alla andra är potentiella hot tills de varit ofarliga tillräckligt många gånger för att jag ska sluta se dem som farliga. Så vi är genetiskt kodade att se avvikande personer som potentiella hot.

Så jag är i grunden, om inte främlingsfientlig, så  alla fall främlingstveksam, tyvärr. För även om min instinkt talar om för mig att avvikande är farliga så säger mig mitt intellekt att så inte är fallet. Och om jag skulle agera på min instinkt så betyder det att jag missar en massa fantastiska möten och antagligen är mer rädd än jag behöver vara. Som tur är så finns det sätt att komma över detta.

Strategier för att vara mindre främlingsfientlig

Det första är att mata mig själv med goda tankar, och med goda menar jag gynnsamma tankar som leder till den jag vill vara, så skickar jag andra signaler till mitt undermedvetna att arbeta med. Detta kan vara att tänka att alla människor är lika, eller kanske säga det högt. Det kan också vara att se filmer som inte är gjorda av vita personer för vita personer.

Det andra är att intellektuellt berätta för mig själv om och om igen att skillnader inte beror på hudfärg eller andra fysiska attribut, utan på våra individuella förutsättningar som gener och uppfostran, ekonomiska och sociala skillnader. Att skriva det här inlägget är ett sätt och att aktivt tänka på att det är så när mitt undermedvetna skickar en alarmsignal till mitt medvetna. Då har jag et motgift i form av en tanke att ”lugn, det är bara ett avvikande utseende som triggar mitt undermedvetna, det är ingen verklig fara”.

Det tredje är att umgås och träffa människor med olika hudfärg och ursprung, för varje gång så avtrubbar jag mitt undermedvetnas rädsla för avvikande utseende och beteenden, tills de blir en del av normen, och även om det kommer ta tid så är det värt det, för jag får energi och blir mentalt berikad av upplevelsen och värmen från andra människor.

Hur gör du för att komma över din främlingsfientlighet eller har du andra åsikter om det jag skrivit? I övermorgon kommer jag förtydliga varför jag förstår främlingsfientliga och varför rasist är ett skällsord men ett rationellt beteende…

Källor på det

Jag uppmanar dig att söka egna källor men om du vill läsa det jag har läst så är Virus of the mind av Richard Brodie och Att tänka snabbt och långsamt av Daniel Kahneman två bra ställen att börja.

Ett favorit TedTalk är också klippet nedan, hur det hänger ihop? Läs många källor och skaffa en egen idé om världen!

[ted id=884]

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner