Att tala och tänka rätt

Godmorgon kamrater! I 1984 av George Orwell så används språket för att kontrollera befolkningen, genom att ständigt krympa och förändra det tillgängliga språket så blev det svårare för människor att tänka själva. Min pappa sa för länge sedan att läser ett ämne mest för att lära oss språket, för att vi ska kunna tänka på ett visst sätt och samtala med andra människor inom ett visst område. På Allvarligt talat på P1 (om du inte har lyssnat på det innan så rekommenderar jag det varmt, länk här) så sa någon av programledarna att ”vi tror att bara för att det finns ett ord så finns det en sak som motsvarar ordet” om ordet bäst – jag kan minnas fel och om ni hittar det skicka gärna en länk till rätt program för jag vill höra det igen.

Det blev som en spaning det här med tre exempel, och ni kan säkert hitta massor med litteratur i ämnet om hur språket bygger upp den verklighet vi lever i. För mig är det uppenbart att om en person lever i en negativ språklig värld – jag kan inte, det går aldrig, jag får inte, du är dum, jag gör alltid så t ex – så blir personens världsbild mer negativ än om denne får höra positiva fraser. Nu är det frestande att bara negera ovanstående eller använda positiva uttryck istället men jag är inte säker på att det alltid är rätt sätt.

Exempel på språkliga fällor

Här är några exempel på vad meningar och ord kan göra med vårt tänkande – och den större delen av mitt tänkande görs utan att jag är medveten om det:

Du kör alltid för fort – extremt få personer kör för fort hela tiden och det gör det svårare för vederbörande att ändra sitt beteende när när hen får höra generaliseringar. Jag försöker därför undvika ord som alltid, aldrig, alla, ingen, etc. Dessutom så är det oftast en lögn.

Jag kan inte ... – betyder i de flesta fall något annat, kanske kan jag inte för att jag inte har lärt mig än (kunskap), kanske kan jag inte för att jag redan bestämt något annat (tid). Jag läste om en skola i USA (källa saknas tyvärr, men det var i ett TED-talk, leta gärna själv på TED.com) som hade slutat använda betyget ej godkänd och istället använde Inte Än.

 Jag måste… – det finns väldigt få saker jag måste, och de flesta av oss vet exakt vilka saker det är, precis som du vet exakt vilka saker jag inte kan. De andra sakerna jag säger att ”jag måste” gör mig bara till ett offer. Jag måste inte gå till jobbet, jag väljer att göra det för att jag … (lägg till valfritt kortsiktigt eller långsiktigt mål här).

Det finns fler exempel på ord som begränsar vårt tänkande och vår förmåga att välja, och om du har några favoriter, dela gärna med dig av dem här för fortsatt diskussion.

Morgondagens frukostblogg kommer att handla om? Bästa förslag vinner!

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner