Att anta en utmaning

I går så efterlyste jag ämnen till dagens blogg, den sista i min veckolånga bloggrutin. Rebecca ville att jag skulle prata om kroppsspråkets betydelse och först tänkte jag säga att det där kan jag ju inget om, men så kom jag på mitt eget råd och tänkte att kroppsspråk kan jag inget om än. Vilket tillfälle att lära mig något nytt! Så jag sökte på Youtube och hittade en del klipp om kroppsspråk (sökterm ”body language”) som jag tittade igenom.

Det visade sig att jag redan visste en hel del om kroppsspråk, och det mesta har jag fått från Alla får ligga av Henrik Fexeus, men även från andra källor, och det har varit ett samtalsämne ofta faktiskt. Jag fastnade för klippet nedan med Scott Rouse för att det ifrågasätter vår idé om kroppsspråk – se gärna hela klippet, det var värt min tid och kanske din. Andemeningen är att vi tror vi vet vad vissa rörelser, ställningar och ansiktsuttryck betyder och det skapar problem för att vi tror att personen förmedlar något den kanske inte gör.

Jag har ofta hört siffror på hur mycket kroppsspråket betyder för förståelsen av ett samtal, men faktum kvarstår, utan det talade ordet så förstår vi nästan ingenting av vad den vi talar med vill förmedla. Det verkar istället som att kroppsspråket hjälper våra lyssnare att lyssna bättre, skapa kontakt och förmedla känslor.

Jag har redan berört ett par saker om kroppsspråk i mina tidigare inlägg, bland annat hur vi med ögonkontakt och leenden skapar relationer, och jag skulle kunna göra en lista här med hur olika kroppsrörelser (vad heter delar av kroppsspråket?) förmedlar olika saker men det kan ni se i klippen nedan. Det är ungefär så mycket jag kan i ämnet och om jag bara gav dig fakta så stör det nog verkligt lärande.

Hur kan jag bli bättre förstådd

Istället så dyker en fundering upp hos mig om vad jag ska göra när de (1) signaler jag sänder ut inte tas emot på det sätt jag förväntar mig, eller ännu värre (2) om jag inte ens märker hur mina signaler tas emot av motparten. I fall 1 så kan jag ju helt enkelt fråga vad det var i mitt kroppsspråk som gav signalen och lära mig något om det, i fall 2 så handlar det om min närvaro i samtal vilket är något jag ständigt arbetar på – att lyssna.

Finns mycket mer att säga om det här och jag tror att tråden kommer fortsätta i morgon, kanske om hur mitt kroppsspråk påverkar mig själv. Nu är klockan 7.00 och det är dags för frukost! Ta hand om dig och lev med insikt!

How to kill your body language Frankenstein and inspire the villagers av Scott Rouse – TEDx

Trots en ganska konstig titel och inledning, ett bra samtal – otroligt bra levererat skämt strax efter mitten!

Body language, the power is in the palm of your hands av Allan Pease – TEDx

Också intressant men kanske inte lika tankeväckande men tar upp de vanligaste idéerna där ute.

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner