Klockan är nu 6.02 en tisdag morgon i mitt kalla hus. Fast så kallt är det inte, elementen går ju, jag har bara inte prioriterat att köpa ved så jag kan inte få brasvärme. Och jag frågar mig själv varför? Inte varför jag inte köpt ved, även om jag frågar mig det också, utan VARFÖR?

Meningen med livet

Jag vet (så säkert som vi vet saker) att frågan saknar svar, i alla fall i en bredare mening. Mitt liv är lika meningslöst som barnet som dör i barnsäng, lika meningslöst som Ghandis eller personen på gatans. Ordet ”mening” är en mänsklig konstruktion som nog bara borde användas tillsammans med ”ge” eller ”skapa”, för jag tror inte att människan fyller en funktion annat än för oss själva.

Fylla mitt liv med mening

Så vi fyller våra liv med mening, för att evolutionen har skapat våra hjärnor så komplexa att vi kan tänka i dessa banor samtidigt som vårt DNA skriker att vi ska fortplanta oss och överleva så länge vi kan. Allt för att vår avkomma får de bästa förutsättningarna att överleva för att i sin tur reproducera sig.

Samtidigt kan jag förstå de som tar livet av sig och jag kan förstå de som tror på gud, för när meningslösheten gör sig påmind så är det en tung börda att bära själv. De som tror på gud är generellt sett lite lyckligare, kanske för att de inte behöver bära hela bördan själva utan skjuter meningslösheten på någon annan att fundera över?

Solnedgång i moln över Kebnekaise

Solnedgång i moln över Kebnekaise

Men jag kan inte få mig själv att tro på gud och jag vill inte ta livet av mig så jag fyller mitt liv med mening. Fyller och fyller och fyller, till det svämmar över. Gör och gör och gör…

En vanlig dag i livet

En vanlig dag i mitt liv ser ut som i går, eller gårdagen kanske var något extrem. I korthet:

så åkte jag till jobbet vid 8 för att skapa mervärde åt ägaren och se till att det kommer hem varor så att de som ska äta blir mätta och administrera och styra personalen så att de kan få lön. Sedan åkte jag och kitade på Åresjön med en kompis och för att njuta av vintervädret och själva kitandet. På eftermiddagen lite mer jobb för att därefter ta en löptur med en annan kompis i skogen bland snöklädda granar i mörkret för att träna min kropp och bli skönt utmattad. Dagen avslutades med tacos med vänner för att känna närvaro och gemenskap.

2015-11-27 13.41.30

En dag sprängfylld med mening, men samtidigt meningslös i ett större perspektiv. Fast jag har bestämt mig för att det är okej att fylla mitt liv med den mening som känns bra, kärlek, glädje, familj, vänner, fysisk aktivitet, värna om miljön, uteliv mm mm, så kan jag ibland drabbas av idén av meningslöshet. Jag har fått för mig att det händer speciellt efter en period av mer aktivitet, som att all meningsfulla saker jag gör inte betyder något efteråt.

Att leva i nuet

Och här kommer en känga till ett uttryck jag personligen ogillar av flera skäl: ”att leva i nuet”! Att kunna känna meningslösheten i ögonblicket fast livet är fyllt av mening under 95% av tiden är att leva i nuet. Just nu är livet meningslöst, men om en timme så är det meningsfullt?

Hur kan det vara så och hur kan ni som förespråkar att leva i nuet tycka att det är en bra idé? Bättre att minnas den glädje och mening jag skapade innan tänker jag. Så ni som tänkt längre än jag eller har andra insikter i frågan, skriv en lapp och lägg i förslagslådan, jag tar tacksamt emot alla förslag!

Lev med insikt

Nu är klockan 07:14 och vilken är meningen med de sista 72 minuterna av mitt liv. Även digital information kommer försvinna.

Så jag önskade att du inte läst detta och att du trots allt känner att ditt liv är meningsfullt, och om du inte gör det så påminn dig om en tid då du gjorde det, för våra tankar är som vatten, ibland fryser de till is och ibland så porlar de som en vårflod, de ligger som en stilla sjö och de piskas av stormen, men de är fortfarande bara vatten.

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner