Minnet av ett samtal

God morgon fina människa! I går hade jag ett, vad jag tycker intressant, samtal med min son och mor. Vi kom in på minnet och hur det är svårt att minnas det vi inte minns. Min son hängde inte med på en del av samtalet så jag tänkte förtydliga det lite.

Var samtalet började minns jag inte. Eller mer korrekt: var samtalet började kan jag inte påminna mig, för kanske minns jag det, minnet är bara inte tillgängligt just nu. Oavsett hur det är med det så hamnade vi i alla fall i frågan om vilket av följande två alternativ vi skulle välja.

(1) Att få 100 000 att köpa en tvåveckors drömresa för, med villkoret att vi därefter måste ta ett piller som gör att vi inte kommer ihåg den alls. Inte heller får man behålla några minnen som foton eller souvenirer. Efteråt skulle det vara som att de två veckorna aldrig existerat mer än att alla andra levt två veckor.

(2) Att fortsätta leva sitt liv som det är just nu med de minnen och erfarenheter som det innebär.

2013-10-29 15.01.37

My son on the beach, a memory of a memory in Rome

Min son valde genast alternativ 1, för att som han sa ”det spelar ju ingen roll, jag har i alla fall roligt under tiden”. Det är inte det självklara svaret, vad skulle du välja? Skriv gärna ner det och återkom sedan till idén om ett par dagar och se om du väljer samma sak. Jag är inte så säker på det – för mig har frågan för många bottnar för att jag ska ha ett självklart svar alla dagar i veckan.

Jag återkommer med dessa på lördag så att du hinner fundera lite över det.

Vårt samtal fortsatte med en annan idé där min son körde fast och jag tror att det är anledningen till att han så fort valde alternativ 1.

Att bara leva en dag

Nästa fråga handlade om att välja en dag som du fick återuppleva varje dag, hur skulle den dagen se ut. För dig som sett Groundhog day så förstår du frågan. Förutsättningarna när du vaknar varje morgon är de samma och du kommer ihåg att det är samma dag, det vill säga du har minnet kvar av alla tidigare dagar och kan göra nya saker, omvärlden förändras bara inte.

När vi gett våra svar så förändrade jag förutsättningarna så att vi inte fick komma ihåg vad som hade hänt dagen innan. Alltså, vi levde samma dag hela tiden, men vi återupplevde den inte. Både min mamma och jag valde hellre att ha det så än att komma ihåg vad som hade hänt.

2000 year old road

2000 year old road, memory of footsteps

Jag framkastade idén att det kan ju faktiskt vara så att vi lever samma dag hela tiden, det finns egentligen inget sätt att bevisa att det inte är så. Att hur detta alternativ skulle upplevas faktiskt inte skiljer sig från den uppfattade verkligheten. Det förstod inte sonen. Jag kunde inte förklara det för honom heller.

Det satte mig på spåret till varför han svarade så snabbt på första frågan, men det kommer som sagt var på lördag. Nu är det dags för frukost och arbete innan det är dags att göra helg.

Länkar

Den första frågan är tagen från Daniel Kahnemans TED-talk och hans bok Tänka snabbt och långsamt. Se gärna föreläsningen här nedan.

[ted id=779]

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner