Morgonrutiner

God morgon. Rubbad rutin gjorde att jag i dag gjorde frukost innan jag kom på att det var bloggardag, så om den kommer ut något sent så får ni den till kaffet istället. Men jag har skapat lite nya neuroner för att hantera den här situationen i alla fall, så helt bortkastat var det inte. Nu kastar vi oss in i dagens redan utlovade ämne – om du börjar bli upprörd över hur jag verkar slänga med fakta hoppa direkt till avsnitt Källor längre ned.

DSC_09002

Jag är summan av mitt allt

Dagens ämne är hur vårt undermedvetna påverkar mig. Jag har skrivit mycket om hur språket är viktigt för att min hjärna ska få rätt ord att arbeta med, och om jag tidigare vari otydlig så är det den undermedvetna delen av hjärnan jag pratar om. Nu är det så här med ord att uppfinner vi ett ord så får vi för oss att det har en representation i verkligheten. Men jag anser att det är en logisk fälla och tänk bara på ordet ”bäst”. Det finns inget som är bäst i den verkliga världen utan bara många olika ”bäst” beroende på betraktaren.

Så är det också med vårt undermedvetna och vårt medvetna, helt plötsligt låter det som att vi är två olika personer, men det tror jag inte att vi är. Båda finns i våra hjärnor och har under evolutionen haft olika uppgifter för att ge oss olika möjligheter att överleva. Vårt medvetna klarar inte av all information som våra sinnen matar oss med utan släpper det till det undermedvetna som processar  det för senare användning. Mitt undermedvetna är också jag!

Ditt undermedvetna och media

Just nu kanske du sitter och har TVn på medan du läser det här, och de pratar om hur det bombas i Syrien eller den senaste uppdateringen från en mordrättegång. På väg till jobbet så slår du på radion och de pratar om samma saker, på löpsedeln vid handlarn ser du samma rubriker på löpet. Din hjärna kommer antagligen att registrera detta, en del medvetet men det mesta undermedvetet. Risken är att din hjärna får för sig att allt detta är sant, samtidigt och gånger tre. För ditt undermedvetna är otroligt bra på att skapa mönster och fantastiskt på att se risker och faror, det är så ditt DNA har överlevt, och så helt plötsligt så talar ditt undermedvetna om för dit medvetna att det sker en massa mord och att du ska vara försiktig, och du börjar prata om det på jobbet och hemma, dina barn får höra det och börjar bli rädda och BOOM så har vi ett land och en värld där människor är rädda för varandra och andra.  Allt det här vet så klart journalister och reklammakare om, och i de flesta fall så spelar de på det, deras jobb är att sälja nyheter och varor.

Men världen är inte farlig, i alla fall inte farligare än i går, och du överlevde ju. Samtidigt som allt det hemska händer så händer det vackra och fina saker, med fler goda nyheter än dåliga. Om du inte tror mig så skulle jag föreslå att du mediebefriade dig ett tag för att vila din hjärna från yttre påverkan. Den här bloggen är självklart ett undantag.

Det finns så mycket mer att skriva om det här men jag är redan sen och du vill säkert gå till jobbet (om du inte vill det så fundera över varför eller ring så kan vi prata om det, eller ring och prata om dagens inlägg, eller ring och säg hej). I övermorgon så drar vi det ett varv till och främlingsfientlighet.

Even this landscape have flowers

Even this landscape have flowers

 

Min morgon

Jag har sällan tittat på morgon tv, men lyssnat en del på radio. Men jag har nu slutat med det också. Istället sätter jag på en skiva på Spotify, inte en spellista, utan en hel skiva som den var tänkt att lyssna på oldschool, tänder ett ljus och eventuellt väljer jag vad jag ska se på på Youtube eller så skriver jag blogg eller läser en bok. Jag vill att morgonen ska vara en lugn stund (lugn kan innehålla ett löppass eller fysiskt arbete) där min hjärna och kropp får vakna upp i min takt.

Jag tror att jag är på rätt spår men skulle vilja ha lite mindre stökigt i mitt hem så att jag även min syn får mindre stökiga intryck, och jag jobbar på det!

Hur ser din morgon ut och dina rutiner, hur skulle du vilja att de såg ut och vad tror du gagnar dig?

Källor

Nu gör jag en lång källförteckning och hoppas att jag kommer undan med det. Texten ovan är min personliga reflektion från många böcker och genom läsning på internet, TED-talks mm. Endera tror du på det eller inte, förhoppningsvis blir du inspirerad att hitta egen information, för det jag säger är inte sanningen även om det innehåller sanning, för i slutändan är det bara ord.

Googla ”what we decide the subconscious has already decided”

Googla ”where does all our sensory information go”.

Virus of the mind – Richard Brodie

Att tänka snabbt och långsamt – Daniel Kahneman

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner