Avslut och början

Då var det dags att avsluta mina inlägg om varför jag slutat dricka. Om du missat tidigare inlägg i ämnet så är första inlägget här och senaste inlägget hittar du här. Det har varit kul att ha så många läsare ett tag och jag hoppas att jag kunna ge lite nya vinklar, igenkänning och kanske lite vägledning. I varje fall så öppnar all information nya banor i hjärnan och vad det leder till i slutänden är svårt att veta. Förändring tar tid.

Så började det här inlägget när jag började skriva, men jag har nu upptäckt att det blev längre och mer detaljerat än vad som först var tänkt, så det blir en följetong det här med. Men nu handlar det inte längre om varför jag slutade dricka. Jo kanske lite förresten, för en anledning att jag slutade dricka helt var för att bättre förstå mönster i mitt eget och andras beroende och samhället i relation till alkohol. Detta kan ha varit ett svepskäl för att mitt undermedvetna ville hjälpa mig sluta helt, det var hur som helst en tanke jag hade då.

Varför drack jag alkohol?

Jag började som sagt var sent, och anledningen till att jag började dricka var kanske nyfikenhet, grupptryck och ett behov av att känna mig vuxen. När jag tänker på det så är alkoholdrickande och att bli vuxen så starkt förknippade att det är inskrivet i lag. Och samtidigt som vi får gå på krogen när vi är 18 och på systembolaget när vi är 20. Vi ser våra föräldrar dricka ”men det är farligt” – snacka om dubbla budskap.

DSC_1460

Vuxna sjunger och har roligt när de dricker, på middagar, när de tittar på idrott, när de raggar, på semester och när de vill slappna av. Klart att Jonas 8 år inte förstår att det är ett beroende, det verkar ju bara kul och skönt. Självklart såg jag avskräckande exempel när jag var liten men det var ju inte normen, normen är glada och trevliga människor.

Mitt första minne av onykterhet är en midsommar då vi ungar i kvarteret sprang omkring och lekte burken, och min pappa började sjunga när jag sprang förbi. Jag vet inte varför, men jag gick in, med hela skocken i följe, och ringde farmor och sa att ”pappa sitter i trädgården och sjunger och är full”. Vad farmor sa till pappa i samtalet som följde vet jag inte. Jag var nog 8 år då, och redan då visste jag antagligen att sjunga och vara onykter hörde ihop, pappa sjöng aldrig annars.

Nära relationer och små förändringar

I mitt fall så tror jag att alkohol varit en starkt bidragande orsak till de största problemen i mina längre relationer. Jag har druckit för att släppa på spärrar, slappna av och tappa lite av kontrollen. När jag då har haft en svajig relation så kan jag i efterhand förstå att även den minsta förändring av min närvaro har blivit en påfrestning på relationen, för jag har ju tappat i bekräftelse och närvaro till den person som behövde den.

DSC_3741

Det jag pratar om är den lilla förändring som sker redan vid lättare berusning, den lilla personlighetsförändring som många genomgår efter en eller två öl. En övning jag ibland gör är att försöka medvetet se vad jag är övertygad att mitt undermedvetna registrerar för förändringar i andras beteende. Nu kommer nog ingen att dricka i min närhet igen…

Nu tror jag inte att det är ett problem i de flesta relationer, men för människor som är extra känsliga inför relationer kan det ställa till problem. Jag tänker att de flesta barn är sådana människor, och jag vet att jag själv vid tillfällen har varit den känsliga personen. Samtidigt kan jag tänka att det är ett mycket större problem än vad vi är medvetna om, eftersom det oftast sker på det undermedvetna och bygger upp tankar vi därmed saknar kontroll över. Det är lättare att rationalisera bort saker vi är medvetna om.

Muskelavslappning

En sådan detalj jag lade märke till långt tidigare är att jag ofta tyckte onyktra människor var oattraktiva, och framförallt kvinnor. Alkohol är ju också muskelavslappnande och jag upplever att de flesta personer tappar musklerna i ansiktet vid berusning och att de då faller ihop. Jag upplever detta som extra påtagligt hos kvinnor, men det kan vara för att jag tittar på kvinnor med andra ögon.

Om jag nu lägger ihop den här informationen med information om hur vi skapar rapport med människor, hur vi får de att känna sig bekväma i vår närvaro och skapa bra kontakt, så finns det forskning som visar på att de som är bäst på det är de som kopierar de minsta muskelrörelserna hos den de vill kapa rapport med. Hur ska det gå till om mina ansiktsmuskler är avslappnade? Något för dig att tänka på inför nästa dejt…

Tappa kontrollen

Det finns en attityd som även jag har haft att det vi gör när vi är onyktra är utanför vår kontroll och något vi ska förlåta varandra och oss själva lättare. När jag tänker på det nyktert så kan jag se det som en undanflykt för att kunna fortsätta dricka och bete oss illa. Jag kan nykter förlåta det folk gör och försöker att alltid se det som att människor gör det bästa de kan (kommer förklaring i kommande inlägg), men att det skulle vara lättare att förlåta någon som druckit för mycket och sedan gjort saker hen inte kunnat kontrollera är ju att säga att det är okej att dricka till du blir okontrollerad och att du sedan skadar andra personer. Det kallar jag missbruk.

När jag tittar tillbaks på avgörande tillfällen i tidigare relationer som så här i efterhand verkar ha förändrat bådas eller någon parts inställning till relationen och den andra personen så har de inträffat när vi tappat kontrollen på grund av alkohol. Saker har kommit fram som legat och grott och då kommit fram på fel sätt. Efteråt har vi kunnat be om ursäkt men vi kan inte få saker osagda eller ogjorda. OCH vi pratade sällan om det verkliga problemet efteråt, utan sa att det var alkoholrelaterat… missbruk.

God morgon

Nu är det dags att äta frukost och gå ut med hunden! Hoppas ni alla får en fantastisk dag, här är det nysnö på backen och ett vackert vinterland!

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner