Hjärnan är en del av kroppen

God morgon underbara söndag! I dag har jag fått en timmes extra sömn och det verkar om om det gjorde huvudet tomt. Det eller det faktum att jag först arbetade 7 timmar Zipline i går och sedan körde 5 timmar för att komma till Leksand. Eller för att jag har bytt miljö och sover i en annan säng i ett annat hus. Eller för att jag har bloggat i 8 dagar och det inte finns mer att säga.

Så jag tänkte att det här inlägget skulle handla om hur jag håller mina ryggsmärtor i schack, hur kropp och sinne är ett och hur vi är ett – sinne, kropp och själ är förenade. På samma sätt som min rygg inte håller om inte mina magmuskler hjälper till att hålla upp den så kan jag inte heller begära att min hjärna ska fungera om jag sover dåligt för att jag har ont i ryggen. Omvänt så bygger de hormoner som frigörs när jag till exempel ältar ett problem upp spänningar i kroppen.

Mina ryggproblem

Jag började få ont i först höften som 17-åring och senare ryggen när jag blev äldre. Orsaken till varför jag fick ont kan jag inte svara på, för som jag visade ovan tror jag att orsak och verkan är svårt att klura ut för vi blir påverkade av så många saker samtidigt, men efter att ha provat sjukvården några gånger utan att få hjälp som hjälpte så tog min mamma med mig till en naprapat och efter 20 minuter så kunde jag gå och röra mig normalt igen.

För några år sedan så nötte jag ut ryggen, antagligen då jag renoverade huset och arbetade med tunga saker i dåliga ställningar och jag känner för alla de som har kronisk smärta, för min erfarenhet efter att ha sovit dåligt med dålig rygg under flera månader är att det blir svårt att hantera även de vakna timmarna. Men efter att ha tänkt att den här gången ska det läka ut av sig självt i ett par månader så gick jag till slut till en naprapat och hen fixade det på 30 minuter.

Anledningen till att jag väntade kanske var att jag ibland fått höra att ”kiropraktorer fungerar inte, det bevisas ju av att du måste gå dit igen”.  Men, och det är ett stort men, att få hjälp att korrigera kroppen är som att gå till tandläkaren, om jag inte ändrar vad jag stoppar i munnen och hur jag sköter mina tänder så får jag gå tillbaks dit. Så om jag inte ändrar hur jag sitter, rör på mig, belastar ryggen och tränar och stretchar mage och rygg så kommer jag att hamna hos kiropraktorn igen, precis som jag gång på gång hamnar hos tandläkaren för att jag har svårt att sluta äta socker.

Så jag skötte min kropp, tränade och rörde på mig ganska naturligt, tränade mycket mage och rygg, men så small det till igen, den här gången på riktigt, när jag vi var på skidsemester i Italien. Jag kunde inte gå, kunde inte ligga eller sitta i samma ställning mer än 5 minuter. Det var uthärdligt för jag kunde åka skidor, utom en dag när varje snöklump gjorde så att det kändes som knivar i ryggen, och jag nästan grät av smärta under dagens enda åk.

Efter att ha letat kiropraktorer eller fysioterapeuter eller naprapater i byn och närliggande området så förstod jag att det i Italien är mestadels osteopater man går till, men ingen visste var det fanns någon och även fast jag var villig att åka 3 timmar enkel resa med bil, till och med till Schweiz, så fanns det inte någon som hade tid den veckan. Så jag ringde till naprapaten jag brukade gå till i Falun och han gav mig en tid när jag kom hem och en hård massage min syster kunde göra och det hjälpte tillräckligt för att göra det uthärdligare tills jag kom hem och efter 30 minuter hos naprapaten så var smärtan helt borta.

Hjälp till självhjälp

Nu har jag bestämt mig för att jag ska träna bort min onda rygg en gång för alla och efter ett halvår med yoga och provat olika saker så är det som hjälpt mig mest mot min ischias, falsk eller vanlig, och mina smärtor i ländryggen rygg-, ben- och magövningar som beskrivs i klippen nedan. Kanske orkar jag göra ett eget klipp, men det är risk att det blir fel då. Jag bestämde mig också i somras för att gå till en sjukgymnast för att få övningar men har glömt/förträngt det tills nu, lovar att ringa på måndag – äsch jag mejlar direkt!

Slutord

Det blev en lång historia och den verkar mest ha handlat om min rygg, så jag ber att få återkomma om hur kroppen och hjärnan är jag., och avslutningsvis vill jag säga att:

  1. träna upp de delar av din kropp som är svaga
  2. sök hjälp för akuta smärtor, om det är  i munnen, ryggen , benen eller var som helst,
  3. och nöj dig inte med att bli botad från det onda, försök att lägga om din livsstil för att skapa långsiktigt välmående.

Om ni har tips och idéer på träning för ryggen, speciellt smärtor i nedre ländryggen så tar jag gärna emot dem och kan prova!

Mina övningar

För att bota akuta hugg i ländryggen, och kanske också långsiktigt göra den bättre

Rygg och mage, omvänd planka

För att träna upp mage och rygg på ett säkrare sätt- länk till omvänd planka på TV4 Play

Hittar inte höftböjarövningen, men lägger till den när jag gjort det. Nu frukostdags!

 

Kommande bloggar, note to self!

Ordet ”hen”

Orsak-verkan

Konsten att skjuta upp saker

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner