God morgon underbara människa! Häromdagen höll jag på att krångla till det ordentligt för mig och jag var tvungen att avsluta med en del frågor istället för att slutföra tankegången. Om inte slutföra den så i alla fall bli mer specifik. Jag tror egentligen inte på slutförda tankegångar, det kommer troligen alltid att finnas nya vinklar och nya sätt för andra och en själv att fortsätta tanken.

Betong som hård yta och möjlighet

Betong som hård yta och möjlighet

Fantastiska hjärna

Våra hjärnor är fantastiska maskiner. De känner, tänker, skapar och är en stor del av det vi kallar ”jag”. Det verkar som om vi har en medveten del och en del som vi inte är medvetna om att den tänker åt oss. Vi är summan av dessa båda delar och mer än så – vi är också mage, hjärta, lungor, ben och armar, snopp, snipp och snapp.

Men det jag vill tala om är att vi kan ha två (eller flera) tankar samtidigt, olika sätt att se på samma sak, i samma hjärna. Detta kan ibland skapa konflikt inom oss, men det är en oerhörd tillgång!

Sanning vs nyttigt

Ett exempel på hur jag försöker hålla två tankar i huvudet samtidigt är hur jag ser på skillnaden mellan tur och förmåga. Jag menar att allt som har lett fram till den jag är i dag är tur (eller otur) och att jag själv inte egentligen kan slå mig på bröstet och säga att allt det här har jag gjort för att jag är bättre än någon annan (eller inte gjort för att jag är sämre) – slå på bröstet kan vara både bra och dåligt.

Jag har haft tur som har haft de förutsättningar som gjort att jag hela tiden kunnat utvecklas till den jag är i dag. Tur att vara född i Sverige. Tur att klarat mig genom alla tänkta olyckstillfällen, tur att jag haft ekonomiskt stabila föräldrar. Tur att jag träffat vänner som hjälpt mig genom livet. Allt detta håller jag som en sanning.

Men det är inte gynnsamt för mig att tänka så, eller mer korrekt, jag tror inte att det är gynnsamt för mitt dna att tillåta dessa tankar. Genetiskt är jag kodad att tro att jag är lite bättre än andra för att jag ska tro på min egen förmåga och för att jag ska tycka att just mitt DNA ska leva vidare. Om jag inte trodde på min egen förmåga så skulle jag inte heller försöka förbättra eller göra något mer av situationen än vad jag gör i dag.

Gaute och Magnus flyger

Gaute och Magnus flyger

Några exempel

Tror du att du är bättre än genomsnittet att köra bil? Det tror de flesta i undersökningar som gjorts… Länk till wikipedia om Illusory Superiority

Tänkte skriva att de flesta giftermålen slutar i skilsmässa, men det visar sig att bara lite mer än hälften gör det. Ska fundera på det. Skilsmässor på SCB

Om vi tog statistik på allvar så skulle vi förstå att vi antagligen är medelbra bilförare och att vårt äktenskap har 50% chans att hålla, men det är inte gynnsamt för då skulle vi kanske inte gifta oss, eller sätta oss bakom ratten. Jag hörde av någon att de som är deprimerade är de som har mest realistisk syn på verkligheten.

Fortsättning följer

På söndag så kommer en fortsättning på detta, och då jag tänkte ta upp att ta ansvar gentemot att skuldbelägga. Jag tycker det ska bli spännande att se hur jag klarar av det. Har försökt flera gånger att skriva om det, och blir det begripligt då!

Trevlig helg på er alla fina människor!

 

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner