Det blir ett inhopp i ett annat ämne och något kortare i dag. Kanske återkommer jag till trilogin eller så gör jag en George Lucas och väntar 20 år. Känner just i dag att jag är rätt uttömd på ämnet alkohol och ska ta ett par dagar och läsa igenom vad jag själv skrivit för att se om jag har något kvar i mig att förmedla. Dagens ämne blev något jag och en god vän pratade om i går och något jag funderat på ett tag.

Vad betyder kärlek?

Ja, vad betyder ordet? Det svenska ordet består av två delar, ”kär” och ”lek”. Betyder det att det är en kär lek eller att jag är kär och leker? I engelskan ett ord ”love” som med olika tillägg betyder olika saker ”in love”, ”I love”. Jag är kär i personer, men kan känna kärlek till naturen också, och även om jag använder uttryck som att jag ”är kär i naturen” så betyder det inte samma sak som om jag säger att ”jag är kär i dig”.

DSC_7900

Kärlek och älska

För att komplicera det så har vi ”att älska” som betyder samma sak som kärlek? Vi använder det också för att ”ligga” och det har starkare drag av åtrå i sig, men ändå säger jag ”jag älskar dig” till min son och inte ”jag är kär i dig”. Konstigt… Älska är ett verb, något vi gör, kär ett adjektiv (eller är det?), något vi är, och kärlek ett substantiv. Blandar vi samman dem för att de ska passa in i språket, är det där förvirringen kommer från i början?

Vad som dock inte är konstigt är att jag blandar samman åtrå, lust. kärlek, att älska, vänskap, djupt intresse, empati, tycka om, gilla och en massa andra känslor för att jag inte har lärt mig när jag var liten att tänka olika kring dem. Det var ingen som pratade om de här olika känslorna och orden utan det blev mest en sörja som användes olika av olika personer, och en del användes knappt alls.

Instagram moments...

Instagram moments…

Varför inte flera ord än kärlek

För att anknyta till titeln på dagens blogg så tjatas det om eskimåernas antal ord på snö, och jag förstår att det är viktigt för dem, och för oss, men visst är kärlek viktigt och varför finns det så få ord som används? Jag har tänkt på ett par saker men vill gärna se vad du tänker först.

Hjälp mig hitta fler ord som nyanserar känslan så gör vi ett lexikon här!

Samtala!

Dagens uppgift till dig min käre läsare är att du pratar om detta med din partner, kollega eller vän. Kanske helst med dina barn (också). Meningen är inte att hitta definitioner men genom att samtala om orden så får vi fler ord att sätta på våra känslor och kanske också ett rikare känsloliv!

Kram!

 

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner