Att svara på en fråga

I dag har jag inte druckit alkohol i snart två och ett halvt år. Jag räknar inte dagarna men ibland så tänker jag på det eller så räknar jag när någon frågar mig om varför jag inte dricker. Frågan är ofta ställd av personer som av någon anledning reflekterar över sitt eget alkoholdrickande, och om jag jämför med andras historier om deras alkoholfria liv så blir mitt val väldigt sällan ifrågasatt och få personer försöker påverka mig att dricka.

Däremot har en del personer, ofta de jag upplever har störst beroende, en tro att jag har varit med om en traumatisk upplevelse med alkohol, som att ha kört på någon eller slagit någon. Jag har inte det utan jag slutade dricka innan jag själv var medveten om att jag gjorde det. Jag gjorde valet att helt avstå alkohol någon månad efter att jag druckit sista gången.

Tillbakablick

Sista gången jag drack alkohol så delade jag och mina syskon på ett par flaskor vin till en middag. Så vi drack två glas och jag kunde känna hur min kropp ville ha mer alkohol, hur jag kunde tänka mig att dricka ett par glas till så att jag blev lite onykter. Men känslan var inte så stark att jag agerade på den utan det var mer som ett konstaterande och en längtan.

Året innan hade jag under några tillfällen funderat över mitt eget drickande. Jag hade skaffat en lägenhet i Sörmland där min son bor och jag var där var tredje vecka och bodde med honom. Jag vantrivdes och var också ledsen efter ett dåligt avslut på ett förhållande i samma period och jag hade alltid ett par folköl i kylen och drack ett par på kvällarna. Efter ett tag kände jag att det var sunkigt, jag tror att det var en kombination av en lägenhet jag inte riktigt bodde i, på en ort jag inte hade något socialt liv och med en folköl i näven på kvällen. Det kändes ovärdigt, så jag bestämde mig för att inte dricka alls när jag bodde där, jag tror till och med att jag demonstrativt hällde ut de sista folkölen, men det kan vara påhittat.

Periodare?

Jag har under perioder av mitt liv druckit ganska stora mängder, troligen mer än de flesta, och ibland skrutit med hur mycket jag tålt och klarat av att dricka. Jag har extremt sällan varit bakfull, jag tror aldrig att jag har haft ont i huvudet efter en fylla, och kunnat träna på någon nivå dagen efter i alla fall. De perioder jag druckit som mest är när jag befunnit mig i sociala sammanhang där alkoholen varit mer närvarande, på internatskolan, när jag jobbat säsong inom restaurang och när jag pluggade på universitetet. Troligen som de flesta av oss.

Solnedgång vid havet efter en dags vandring

Solnedgång vid havet efter en dags vandring

Under andra perioder har jag druckit väldigt lite till nästan ingenting, som när jag tränat hårt inför olika tävlingar eller haft relationer och jobb där kulturen kring alkohol varit annorlunda, och innan jag slutade så kanske jag var onykter en gång per månad i genomsnitt och drack ett par glas vin eller någon öl på kvällen. Jag bestämde mig ganska tidigt för att inte dricka när jag tjänade pengar, för inom restaurangbranschen såg jag ganska många alkoholister som drack under arbetstid, kanske svepte de det sista glaset ur vinflaskan, eller en shot för att komma igång på morgonen, eller tullade på frukostchampagnen.

Cliffhanger…

… fortsättning kommer, dags att äta frukost, smaklig måltid! Inlägget fortsätter här med del 2

Delar detta klipp med Gabor Maté så länge som förklarat en hel del för mig om mitt missbruk och även definierar vad ett missbruk/beroende är. Se det gärna och reflektera så hörs vi på fredag!

The Power of Addiction and The Addiction of Power: Gabor Maté at TEDxRio+20

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner