Då fortsätter jag där föregående inlägg slutade, om du är nyfiken och vill läsa det först så har du en  länk här till del 1.

Att vara alkoholist

Jag började dricka sent för en kille från Leksand, första gången jag medvetet blev onykter var några dagar innan jag fyllde arton. Jag kan inte säga att jag minns mycket av det i dag, men jag har under hela mitt drickande liv tyckt att det varit kul att vara onykter. Det är spännande att skriva om det här, för jag vill så gärna förklara mig så att du som läser förstår att jag inte är en alkoholist, det finns en skam att hamna i det facket, som att det skulle göra mig till en sämre människa.

Samtidigt så har jag ganska länge definierat mig som alkoholist för att jag har upplevt ett fysiskt beroende av alkohol. Efter ett par veckor utan sprit så började det klia i koppen, samma kliande som om jag inte tränat på ett tag, och tog jag bara ett par öl så slutade det. Först långt senare när jag slutat dricka och såg klippet av Gabor Mate (se det i förra inlägget) så fick jag en annan definition och det blev uppenbart för mig att jag mer än rent fysiskt varit alkoholist.

DSC_1822

Det här blev svårt, vill gärna pilla i texten ovan för att du inte ska tro att jag menar att jag har haft det svårt med alkohol, för det finns de som har ett helvete. Så har det inte varit för mig och de flesta skulle inte definiera mig som alkoholist, fast jag brukar sticka ut hakan och säga att 90% av de som dricker är alkoholister.

Det här blev rörigt, så nu fortsätter jag med historien så tar jag slutsatserna sedan.

Samhörighet och onykterhet

En kort tid efter senast jag drack så var det midsommar och jag bestämde mig för att inte dricka då – jag hade fortfarande inte bestämt att jag inte skulle dricka någon längre tid. Jag hade redan innan ofta kritiserat de jag skulle besöka för att de drack för mycket och jag hade kommit till insikt att mitt eget beteende var att åka dit för att jag visste att jag själv kunde bli onykter där. Så jag ville undvika att vara den som sa en sak och gjorde en annan så jag bestämde att jag och sonen skulle åka hem på kvällen.

Under dagen så umgicks jag med mitt x och jag hade blivit lite förälskad i henne igen, vilket hon visste, och jag kände att vi hade en lite flirtig kontakt. Det kändes som att hon bekräftade mig med blickar och sin mentala och fysiska närvaro. Men efter lunchen och hon hade druckit en liten snaps och en mellanöl så kunde jag där och då känna hur hennes personlighet förändrades och kontakten (vad heter connection på svenska?) eller samhörigheten var borta. Det fick mig att fundera på vår bitvis stormiga relation och alkoholens inverkan på den.

Att uppfostra alkoholdrickare

Några dagar senare var jag och sonen och några kompisar till oss på en konsert och jag drack en läsk, och då frågade Nils mig ”Pappa ska du inte ta en öl?” När jag frågade varför han sa så, svarade han att vi var ju på krogen. Jag mindes när vi något år tidigare var i London på weekendsemester och hur han inte ville gå in på puben, något jag såg som en självklar del av en Londonresa, för att ta en öl och en läsk. Så många saker vi gör för oss själva utan att se vad som är bäst för barnen.

Positiva förebilder

DSC_0719

Jag hyrde under den här perioden ut ett rum till en kompis och trots att han var 20 år yngre än mig så hade han redan valt att avstå alkohol. En mer utåtriktad och social person är svårt att hitta. Jag såg hur han nykter kunde göra allt som jag förknippade med att vara lite onykter. Saker som att ragga tjejer, dansa, ha kul på krogen, ha flippade diskussioner med onyktra människor.

Året innan hade jag också dejtat en tjej som inte drack så mycket. När vi var ute och åt middag så drack hon ett glas och jag fick dricka resten ur flaskan som jag tyckte hörde till en dejt. Då uttryckte jag att hon var lite tråkig som inte ville bli onykter, en väldigt osmickrande sida av mig själv. Men det var bra för mig att vi pratade om det då, för att jag tror att jag började förstå mitt eget behov av att ta med mig andra i mitt missbruk.

Färdigdrucket

Jag var själv inne i en ordentlig träningsperiod med AXA Fjällmaraton i sikte och drack inte mer än en öl till middagen vid enstaka tillfällen. Jag har nog aldrig varit så nära att vara helt utan alkohol så valet att sluta kröp över mig till en dag i slutet av juli så bestämde jag mig för att jag ville förstå mer kring mitt eget drickande, vad som triggade det och vad det gjorde med mig. Jag ville också se mönstren i samhället som gör att vi dricker och hur det påverkat mig och jag ville lära mig att nykter göra alla saker som jag förknippat med alkohol.

Veckans övning och äventyr

På söndag kommer slutsatserna. Hoppas du får en trevlig helg och om du vill göra en miniresa, ett litet äventyr kanske, så prova att inte dricka i helgen. Säg att du slutat eller låt bara bli och se hur folk reagerar, och känn hur din egen kropp reagerar. Om du väljer att dricka, fundera över varför. Kram!

Inlägget fortsätter här med del 3

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner