Att anpassa sig eller inte

God morgon underbara människa! Vem vill du vara i dag? På vilka grunder fattar du de beslut du gör? Dagens blogg kommer (kanske) att handla om att vara sig själv och att samtidigt vara andra till lags. Vi får se.

Att vara mig själv

Vem är jag och vad definierar självet? Ett sätt att se på det är att jag är alla mina handlingar och tankar. Det kommer jag vara oavsett om någon annan varelse finns i närheten eller inte, även i ett totalt vacuum skulle jag vara mig själv. Fast som människa så skulle det vara meningslöst, för att vara människa är att vara del av en grupp varelser. Så jag är en människa på riktigt först när jag sätter mina handlingar och tankar i relation till andra människor.

Foto Katrien

Photo Katrien van Cauwenberg from a overnight expedition

Märkte du att jag nu hoppade över ett par logiska steg mellan självet och människa – säkert inte heller det enda logiska steget jag hoppade över – men jag har svårt att koppla loss min egen idé om självet från idén att jag är en människa. Min poäng är att jag har svårt att ”vara mig själv” för att jag sätter hela tiden detta självet i relation till andra människor. Jag gör det inte alltid, men oftast.

Det är egentligen bara när jag inte har någon interaktion med andra människor som jag kan vara mig själv. Men vad menar jag då med det? Jag menar att det är en känsla av att vara fri från andras värdesättande av mina handlingar.

Känner du igen dig och känner du att du vill försvara din självständighet? Jag har båda dessa känslorna men jag förstår att jag hela tiden anpassar mig till min omgivning och att jag i grund och botten är väldigt lite självständig. Min självständighet handlar mer om att jag försöker lära mig vilka människor jag vill anpassa mig till, vilka individer är det som gör mig till en bättre människa utifrån de värderingar jag har?

Detta påminner mig om en övning jag läste i en bok om Dalai Lama, det kan ha varit Lycka. Övningen går till så att jag föreställer mig min egen begravning med människor och vad de tänker och säger. Jag föreställer mig vilka som är där, vilka tal som hålls och stämningen bland de som är där. Tanken är att jag ska leva mitt liv utifrån hur andra människor ser på det, så att jag får den bästa begravningen jag i dagsläget kan tänka mig.

Photo from Rättvik funeral chapel

Photo from Rättvik funeral chapel

Anpassa

Det där ordet anpassa sticker i ögonen på mig och jag vill förklara vad jag menar, för dig och för mig själv. Jag menar INTE att anpassning är att förändra mig för att passa in  så att det blir självförnekande, utan att jag anpassar mig för att jag vill det, för att jag inser att det är gynnsamt för mig.

I dag blir en bra dag

Nu är det frukostdags, det vaknar människor runt om i huset. Jag tror att det här inlägget kommer fortsätta på tisdag med kultur och religion, individer och grupper.

I dag ska jag springa distanspass med våra nya vänner och sedan åka skidor med sonen och vänner, kanske flyga om vädret tillåter. Det blir en bra dag!

Nu har jag läst igenom det lite snabbt och inser att jag har mer att säga så kanske blir det en återkoppling till detta på tisdag. Den som lever får se, kram

 

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner