Sju dagar utan mat

Gott nytt år! Det nya året inleddes på en fastande mage och det har nu gått sju dagar utan att jag ätit mer än ett mål mat per dag. Jag har försökt hålla mig inom en timmes ät-fönster, någon gång mellan 6 och 9 på kvällen, men har inte ”lyckats” alla dagar, speciell på Nyårsafton blev det en extra lång middag under kanske 3 timmar.

Här kommer en liten halvtidsuppdatering eftersom jag från början sa att jag skulle prova i minst 2 veckor. Har du inte läst det första inlägget så rekommenderar jag dig att läsa det först. Att äta sig i form, inte vad utan hur vi äter

Mage

Magen känns helt klart mindre svullen och gasig, något jag upplevde som ett problem innan jag inledde min fasta. Detta antagligen på grund av osunt sockerintag och att jag stoppade saker i mig nästa hela tiden under julhelgen.

Under dag 3 och 4 vibrerade magen kanske ett par gånger under dagen, längst ner. Som en fladdrande muskel. Det höll i sig under en minut åt gången. Jag har ingen aning om varför men det kändes som att den letade efter något att göra,

Hunger

Jag blir mindre och mindre hungrig under dagarna fast fortfarande kommer det en rejäl hungerkänsla vid fyratiden på eftermiddagen. De första dagarna var jag i stort sett hungrig hela tiden med dag 3 och 4 som värst, men så länge jag aktiverar mig så tänker jag inte så mycket på det. Konstigt nog har det inte varit svårt att se andra äta, men desto svårare att laga mat och att när jag börjar tänka att ”snart får jag äta” så är det svårt att låta bli att stoppa i mig något.

Te och speciellt kaffe har varit ett trick när hungern varit som störst och sedan en massa vatten (antagligen för lite – var uppmärksam på hur urinet luktar).

 

Humör

Ok, det här kanske jag inte ska skriva själv, men jag tycker att det går riktigt bra. Jag blir inte lika ”hangry” som jag blev av hunger innan jag inledde fastan och jag tycker att jag fungerar som normalt. Jag har inga energidippar under dagen och jag känner inte att jag behöver sova middag, något jag kunde känna innan.

Ätandet

Vad ska man då stoppa i sig? Jag har inte prioriterat att leta upp den informationen eftersom jag hela tiden stöter på inlägg, videor och artiklar som försöker sälja olika program eller kosttillskott och jag tappar helt enkelt intresset då. Om någon har en vetenskaplig artikel så dela gärna med dig.

Jag märker att jag vill ha salt mat, och att jag är nästintill ointresserad av socker, ju längre jag håller på desto mindre intresserad verkar jag bli. I går tog jag inte en enda godisbit ur kompisens godispåse, något jag tidigare inte hade klarat av utan en rejäl viljeansträngning, men i går var det inga problem. Kakor och bullar på ett konditori under fastetimmarna bryr jag mig inte heller om, de luktar inte lika gott längre. 

 Jag avbryter fastan (break fast) med ett glas hemgjort kombucha och sedan äter en rejäl middag. Jag har hittills hållit mig borta från en massa gluten men lite slinker det med. Jag är ju annars vegan (äter ägg extremt sällan) så inga animalier blir det heller. Det brukar bli två portioner, lika mycket som jag åt innan fastan under en måltid, och lite jordnötter och chips, och dessert efter det, men sedan är jag ointresserad. Jag behöver inte småäta längre. En påse wasabinötter jag köpte före nyår tog jag 4 nötter ur i går kväll men sedan la jag undan de tre sista till i dag. Det hände inte för en vecka sedan.

Desserten har jag försökt få att innehålla färsk frukt, annars äter jag ett par frukter vid sidan av. Jag ser också till att äta grönsaker till maten varje kväll nu för att vara säker på att få i mig näringsämnen utöver en vitamintablett för veganer som jag ätit sedan jag blev sjuk i somras.

Övrigt mående

Jag har fått någon form av influensa som jag fick första dagen med hosta morgon och kväll och ont i halsen på natten. Den verkar gå sakta över så jag har inte brytt mig om den så mycket. Men den gör så klart att jag inte har kunnat träna eller prova på mer utmanande aktiviteter än att promenera och att åka utför. Jag upplever dock att jag lättare får mjölksyra i slalombacken men tror att det är låga nivåer av röda blodkroppar på grund av influensan.

Framåt

Det känns faktiskt på det hela taget riktigt bra, så jag fortsätter i en vecka till så får vi se hur det går. Om jag märker att jag blir för smal eller på något annat sätt inte mår bra så avbryter jag så klart men jag känner inga sådana tendenser alls

Ta hand om varandra och planeten där ute!

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner