Ett liv nästan utan sociala medier

Så har jag gjort det, jag har en telefon som blir allt mer och mer ren från sociala medier. Facebook är avinstallerat, messenger likaså. Instagram har jag tagit bort mina aktiva konton från och avinstallerat. Telefonen plingar alltmer sällan och jag har aktivt plockat bort appar som skickar upp notiser och stängt av aviseringar från andra appar som jag ändå vill ha kvar.

Hur det känns? Jag ska beskriva ett par insikter nedan.

Har du inte läst första delen, läs den här Hej då Sociala Medier. 

Avinstallerat instagram

Jag började med att skriva inlägg på mina två användare om att jag lägger ner instagram. Jag fick en del kommentarer som att ”jag förstår, bra beslut” och ”shit vad läskigt”. Jag läste dessa efter en dag efter att jag lagt upp inlägget, vilket jag bestämt sedan innan. Och när jag gjorde det så fick jag känslan att ”du gör fel Jonas, du kan inte sluta med instagram, det är inte rätt, du behöver det här” – en starkare känsla av beroende än när jag slutade med alkohol.

Men jag gjorde det i alla fall och sedan dess har jag inte saknat det. Inte en enda minut.

Facebook på datorn

Okej, jag har bestämt mig för att tillsvidare ha kvar facebook men jag kommer endast sporadiskt att titta på det och då endast i datorn. Av någon anledning är det mycket mer ”ointressant” för hjärnan än att titta på telefonen. Jag tror att det har att göra med själva bläddrandet, att appen är mer beroendeframkallande än det är att läsa och bläddra bland inlägg på datorn. Detta gör att jag i dag tittar snabbt på notiserna och ser om det är något som rör mig på ett verkligt sätt och sedan fortsätter med andra saker än facebook, för det är det nästan aldrig.

Varför behåller jag facebook?

Jag har funderat över några skäl till att fortsätta ha en närvaro på facebook, men jag är medveten om att det är min beroendehjärna som kanske matar mig med tron att jag verkligen behöver det, så vi får se hur det går.

Det första jag kommer att tänka på är att hålla kontakt med vänner jag bara har kontakt med på facebook. Hm, fast när jag nu skriver det så är jag oklar om det är ett bra skäl. Jag får fundera lite på det – antagligen får jag konvertera de som jag vill ha kvar i ”vänlistan” som inte bor i närheten till e-postvänner.

Det andra skälet är att kunna få hjälp i grupper – köp och sälj, reseforum mm, är nog det tyngsta skälet. Men eftersom jag måste gå genom en webläsare så kommer det endast bli när jag verkligen är intresserad av något, det är i alla fall som det känns just nu.

Det tredje skälet är för att kunna fortsätta bygga kundkontakter online och dra in folk till hemsidan. Om du läser det här så fungerar det ju bevisligen 😉 Jag kan nog inte riktigt bortse från facebooks potential att skapa intresse kring de tjänster jag utför, inte än i alla fall.

Andra reflektioner

En sak jag redan tänkt på är att jag tittar på telefonen alltmer sällan, istället tittar jag kring mig, har lite tråkigt ibland utan att ta upp telefonen, plockar upp en bok och läser eller ett magasin som innan bara legat och skräpat.

Ibland upptäcker jag att jag plockar upp telefonen och försöker hitta något annat intressant på mina vanliga nyhetskanaler, mest SR.se, och kanske kollar jag mejlen lite oftare. Men det sker mer och mer sällan upplever jag, som att jag sakta håller på att tillfriskna. Det känns riktigt bra!

Jag upplever ibland att jag känner mig ensam, ungefär, eller kanske precis som när jag sålde min sista restaurang och telefonen slutade ringa. Men jag vet att jag bara behöver lyfta telefonen och ringa några samtal om jag vill ha kontakt med människor, och det är nog bara en avvänjningsperiod. Det roliga är att när jag ringer för att se om folk vill hitta på något så blir folk glada, som att ett telefonsamtal är mer värt än en förfrågan i ett meddelande.

 

 

Tack för att du läste, jag hoppas att du får en underbar dag <3

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner