Här kommer en fortsättning på föregående inlägg, men inte det som utlovades, utan ett mer aktuellt ämne för mig.

Att ersätta starka känslor

Jag har ofta funderat på varför jag kan tycka så illa om den jag nyss sa att jag älskade. Jag kan ärligt säga att jag inte hatar eller tycker illa om någon av de jag tidigare älskat. Men precis i ögonblicket då jag känt mig rädd och sårad så har jag uttryckt ilska, och jag har känt irritation fast jag tror inte jag använt ordet ”hata”.

Min fundering har landat i att jag behöver ersätta en stark känsla, kärlek, med en lika stark känsla, i mitt fall ilska. Jag behöver det för att skydda mig själv från att vara den som fortsätter älska utan att få det besvarat, vilket jag tror att min kropp tycker är mycket jobbigare.

One last rest before we climb the last distance

One last rest before we climb the last distance

Olika starka känslor

När jag pratat om detta med andra så har det visat sig att de använt andra känslor än vad jag har gjort. Någon har börjat förakta sina tidigare partners, någon har känt ett starkt hat, och någon har som jag känt ilska.

Två andra starka känslor som dykt upp hos mig är vanmakt och sorg, men de har ofta blivit nedtryckta och jag tror att det kan vara en naturlig reaktion. Vanmakt tror jag är farligt och kan leda till depression, och sorg fick jag tidigt lära mig att förtränga.

Rationellt kännande

Nu är det ju så att jag har älskat personen i fråga och hen har ju inte förändrats mer än att tiden har gått och känslorna för mig har förändrats. De flesta normala kärleksrelationer tror jag är övervägande bra under en övervägande del av tiden. Efteråt däremot så minns vi den sista jobbiga tiden tydligare och den får överskugga det bra i relationen.

Jag har lärt mig att jag kan hålla två tankar i huvudet samtidigt, och jag behöver inte känna starka negativa känslor för den andra. Jag kan älska en person och tycka illa om hur jag blir behandlad samtidigt. Jag kan välja att lämna någon som jag älskar utan att börja hata, känna ilska eller förakta denne.

När jag lärt mig detta så kan jag gå vidare och kärleksrelationen kan övergå i en vänskapsrelation eller något annat positivare än en negativ relation som påverkar mig negativt.

En tanke till

Nu så finns det så många olika relationer och sätt att bli illa behandlad på och en tanke till att hålla i huvudet på en annan nivå är att det jag skrivit ovan inte är en sanning. Jag kan hamna i en relation där jag hittar andra sätt att hantera starka känslor, och du kanske redan har gjort det.

Jag önskar att jag kan hantera dessa med insikt och på sätt som gynnar mig. Ett sätt att förebygga negativa förändringar i relationsstatus är att prata om ämnet med vänner, partners och våra barn. Då får jag flera olika synsätt och idéer om vad en relation kan vara och vad den kan övergå i, vilket ger mig större möjlighet att välja ”rätt” väg i framtiden.

Amazing views, heading into the cloud base.

Amazing views, heading into the cloud base.

Invändningar

En invändning som dyker upp är att om jag kan lämna en kärleksrelation utan att behöva byta ut känslan så kanske jag inte var tillräckligt kär. Det är något jag funderat mycket på och jag kan inte säga att det inte är så, men jag kan välja att tro att mina känslor för stunden är korrekta, vilket även gällde tidigare då jag kände mig kär.

En annan invändning är att det kan uppstå en konflikt i mig om jag måste hålla två starka känslor samtidigt i kroppen. Jag tror att konflikten uppstår för att vi inte får lära oss att få känna olika saker samtidigt. Våra föräldrar försöker få oss glada när vi är ledsna, positiva när vi är arga, och på så sätt så lär vi oss att ersätta känslor. Och när såg du en film senast där någon uttryckt flera känslor samtidigt?

Tomhet och vanmakt

Jag upplever också tomhet då en kärleksrelation avslutats, och jag upplever det frestande att ersätta tomheten med något annat, en ny partner, en annan känsla (ilska, hat osv). Kanske är jag rädd för tomheten för att den är så närbesläktad med vanmakten. Jag vet inte, detta dök upp nyss när jag skrev och det kanske kommer en uppföljare.

Vad jag tror spontant är att tomheten är en okej känsla som jag skulle må bra av att lära mig mer om. Nu upptäckte jag att jag än en gång kommer in på idén om Hungry Gohst och Gabor Mate från TED.com. Hinner inte förklara för dig som inte läst tidigare inlägg, länkar nedan.

"Hungry Ghosts Scroll Kyoto 2" by Unknown - Tokyo National Museum, Emuseum. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hungry_Ghosts_Scroll_Kyoto_2.jpg#mediaviewer/File:Hungry_Ghosts_Scroll_Kyoto_2.jpg

”Hungry Ghosts Scroll Kyoto 2” by Unknown – Tokyo National Museum, Emuseum. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hungry_Ghosts_Scroll_Kyoto_2.jpg#mediaviewer/File:Hungry_Ghosts_Scroll_Kyoto_2.jpg

Gör dina känslor dina

Hoppas du gör detta till en fantastisk dag och får lite mer insikt i dina känslor och vad de betyder för dig, varför de dyker upp och hur du kan hantera dem så att de gör så mycket för dig som möjligt. Känslor är till för dig, inte för att ge dig problem, utan för att du ska kunna utvecklas till den du vill bli!

Länkar

Power of adiction revisited

Varför jag inte dricker alkohol – del 1

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner