Oh så underbart det är när saker faller på plats!

Pusselbit 1:

DSC_7937

I eldens sken på jakt efter norrsken i går kväll så frågade jag mina vänner om varför månen hade olika faser. De flesta har lärt sig en förenkling i skolan och jag fick förs själv som 35-åring veta detta. Jag tänker inte gå in på detta här utan har lämnat ett par länkar nedan.

Nu är det inte så att jag är emot förenklingar, utan att förenkla skulle livet antagligen bli ohanterligt, men jag tror att vi blir lyckligare om vi är medvetna om att våra ”sanningar” med största sannolikhet är förenklingar som antagligen är felaktiga. Då behöver vi nämligen inte strida för att försvara dem utan kan lyssna på andra och lära oss mer.

Pusselbit 2:

I morse när jag öppnade TED.COM för att lära mig något medan jag åt frukost så hittade jag denna film:

Jag öppnade den för att lära mig något om min egen blyghet, men hittade andra ”sanningar”. Kare Anderson säger att (fritt översatt) ”alla människor är bäst på något så det ger perspektiv på uttrycket ’om du är bäst i rummet så är du i fel rum'”. Hon pekade på att vi alla har något att lära av varandra och att det är när vi söker upp människor som är olika oss själva som vi lär oss mest.

Pusselbit 3:

Så i morse skickar en nyfunnen vän John som var med i går kväll mig en länk på Facebook till ’10 förenklingar du lärt dig i skolan’, och gav mig idén till detta inlägg. Länken finns nedan också.

Pusselbit 4:

Läs David Bohm, On Dialogue så förstår du – eller länk till tidigare inlägg här.

Mina fyra pusselbitar ledde fram till detta dagens pussel:

Drömskola:

Läraren till klassen:

I dag ska vi samtala om Darwins teori om evolution. Denna teori är en förenkling av sanningen. Om ni först lyssnar på den teori som  jag har lärt mig den, vilket är ytterligare en  förenkling, så kan vi sedan samtala kring vad ni tror och era idéer kring hur det kan vara. Förhoppningsvis kan vi alla lära oss något nytt här i dag.

När vi gör det så tänk på att om era kamraters, eller mina för den delen, idéer verkar knasiga så tyckte många att Darwins idéer var konstiga när han skrev dem. Så alla har rätt att säga sin idé utan att bli ifrågasatt eller förlöjligad.

 

Länkar

Varför månen har faser

Wikipedia om månfaser

10 saker skolan ljugit om (på engelska) IFLS

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner