God morgon fina människa! Det är lördag och för mig verkar det bli en dag på fjället. Jag känner att jag skulle må bra av att komma ut och li av med fysisk energi efter flera dagar på kontor och i bilen.

Definition av missbruk

Dagens ämne är beroende och missbruk. Jag kommer att använda Gabor Mates definition av missbruk som jag postat tidigare i Power of addiction revisited och Varför jag inte dricker del 1. Han definierar missbruk som ”alla beteenden som ger temporär lättnad eller glädje, och som vi inte kan sluta göra, och i längden har negativa konsekvenser” (4.50 in i klippet).

När jag tänker tillbaks på mitt eget drickande så kan jag se att jag enligt definitionen var missbrukare, men att jag inte längre är det. Nu kan vi diskutera vad ”i längden” betyder, hur lång tid är det. Om jag till exempel misslyckas i en relation på grund av alkohol så kanske jag hittar en ”bättre” partner senare och då var det ju ”i längden” inte negativt. Fast sedan så förändras den nya relationen… kanske också på grund av alkohol.

Här nedan kommer några exempel på hur jag tänkte kring alkohol som definierade mig som missbrukare.

DSC_0088

Alkohol och pengar

Jag brukar säga att jag under mina 20 år av drickande antagligen har druckit för nära en halv miljon kronor. Sedan börjar en del räkna och påpekar att det låter mycket med 500 kr i veckan, och i snitt är det nog mycket, men i perioder så gick det nog mer än dubbelt så mycket varje vecka. Även om summan är överdriven så är det mycket pengar ner i pissoaren. När jag drack så var inte 500 kr i öl en kväll på krogen så mycket pengar, men 200 spänn för en middag kunde jag tycka var dyrt.

Nu när jag slutat dricka så kan jag tänka att 70 kr inte är så mycket pengar, det köpte jag tidigare en öl för som jag hällde i mig på 5 minuter. Jag kan se nyktrare på pengars värde i förhållande till långsiktiga vinster, i alla fall relaterat till alkohol…

Träffa tjejer

Även innan jag slutade dricka så kunde jag komma på mig själv med att jag ”sköt upp” att flirta med tjejer jag träffade och blev intresserad av till helgen då jag skulle på krogen. Det var ju lättare med alkohol i kroppen. Nu kan jag inte ens komma ihåg mitt resonemang hur det kunde vara lättare och jag var inte särskilt lyckosam heller. Så rent rationellt var det antagligen en helt felaktig känsla.

Jag borde istället ha studerat hur människor fungerar och lärt mig kommunicera på rätt sätt. Jag borde ha tagit kontakt med tjejen i kassakön och jag borde ha bjudit ut tjejer utan att behöva vara påverkad före, under och efter.

Påverka andra att dricka

”Kom igen nu, ta en till öl”, ”Människor som inte vågar bli fulla litar jag inte på”, ”Vad du är tråkig som inte blir full” är alla uttryck jag har använt. Bland det värsta jag sagt var till en kompis gravida fru: ”du är så tråkig när du är nykter”. Hon pratade inte med mig på ett par år, med all rätt, fast då tyckte jag att det var okej att säga sådana saker när jag var full.

Varför sa jag sådant och varför får jag höra liknande uttryck själv nu? Rent genetiskt är det för de flesta viktigt att hålla ihop gruppen och skulle då någon ”stå utanför” genom att inte dricka så ville jag gärna ha med denne i gruppen. Undermedvetet så skickar det också ut signaler till resten av gruppen om vad som är ”ett normalt beteende” och att de ska passa sig för att hamna utanför. Det är en härskarteknik och även om jag ofta sa det retsamt och med kärlek så kan det till och med vara värre, för det blir ännu svårare att stå emot.

Kanske var det också ett uttryck för min egen rädsla för att vara själv i mitt missbruk. Nu när jag ser hur folk säger sådana saker så tycker jag mig se att det är så.

Ut och njut

Det var allt för i dag, hoppas det väckte en del tankar. Nu frukost och sedan promenad med fortfarande susande jycke i det vackra vinterlandskapet. Ta vara på den här lördagen och gör det du tycker är roligt och nödvändigt för att resten av ditt liv ska kännas meningsfullt! Med andra ord: lev med insikt

 

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner