I dag vill jag prata lite om ett ord och ett uttryck som jag funderat över en del senaste tiden. Ordet är ”välvilligt” taget ur uttrycket ”välvilligt inställd” och jag använder det i bemärkelsen att jag ser positivt på hur människor agerar. Hur många gånger har jag inte gått igång på en vän, kollega eller familjemedlem ”behandlat mig illa” för att sedan kommit fram till att det hela funnits i mitt huvud. Istället så borde ja redan innan ha intagit en mer välvillig inställning till varför hen betedde sig så.

Ett exempel: en vän ringer inte när hen har lovat det och jag går först i gång och känner mig lämnad utanför, men sedan tänker jag välvilligt att hen kanske inte har batteri i telefonen eller någon annan av de miljoner skäl som gör att hen inte ringer just nu.

Nu menar jag inte att jag hittar bortförklaringar eller förmildrande omständigheter till allt människor gör, men jag kan lättare hejda mig innan jag går igång på saker som jag annars hade blivit irriterad över och kanske istället ställa relevanta frågor med en bättre känsla i kroppen. Om människor fortsätter att framhålla saker som strider mot min moraliska kompass eller vad jag tror på så kan jag då välja att agera utifrån det ställningstagandet.

Välvilligt inställt till sociala medier

Jag tror att en välvillig inställning till andras agerande alltid har gynnat oss, men att det nu i de sociala mediernas tid där så mycket kommunikation är skriven och kortfattad så är det ännu viktigare att försöka se bortom min första instinkt och istället ha en välvillig inställning till det jag läser och hör.

DSC_0084

Anledningarna är nog flera (kommentera gärna) men jag ser främst två skäl till att vara mer fördragsam (skönt ord att få använda) och välvilligt inställd. Den första att jag inte kan se avsändaren och sammanhanget som avsändaren befinner sig i. Kanske hen är ledsen, arg, stressad, på bussen eller nyss vaknat. Det andra är att det är så lätt att vräka ur sig saker i affekt, utan att tänka på att det kan såra eller feltolkas. Det är lätt för att vi har så nära till kommunikationen och för att vi slipper få en direkt återkoppling på det vi hävt ur oss.

Ett tredje skäl jag kom på nu är just att det kortfattade meddelandet är svårtolkat eftersom det ofta är ryckt ur sitt sammanhang och kanske oftare onyanserat för att väcka känslor.

Länkar

Det var allt jag hade att säga i det här ämnet just nu men läs gärna några andra inlägg som tangerar ämnet! Kram

Att inte kunna förstå

Tankar kring värderingar och beslut

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner