av | mar 11, 2020 | Mat, Recept, Söta kakor | 0 Kommentarer

Introduktion

Här kommer mitt första inlägg i vad som ska ses som inspiration för dig som söker vegansk och glutenfri mat. Jag försöker hålla mina recept så ”nyttiga” det bara går men älskar samtidigt att äta sötsaker så det kommer hamna lite socker i.

Jag skulle verkligen uppskatta dina kommentarer, speciellt om du försökt baka och dessutom tweaka receptet. Tack på förhand – här kommer receptet!

Recept på vegansk och glutenfri banankaka

Här kommer mitt recept på banankaka som jag tycker blir både god, saftig och med bra konsistens utan att ha majsmjöl eller för mycket socker.

Jag kommer skriva mina recept med instruktionen blandat med mängderna, längst ner finns en inköpslista för att lättare kunna göra inköpen samt eventuella alternativ jag prövat men förkastat av olika skäl.

Tidsåtgång 2 timmar och 10 min, varav arbetstid 30 minuter och 50 minuter i 175 grader i ugnen

Nedanstående ska ligga i blöt eller luftas i 60+ minuter

Blötlägg i en bunke

2 msk chiafrön i
1 burk (400 ml) kokosmjölk och blanda med
1/2 tsk salt

Blötlägg 1 dl dadlar (8-10 st) separat i vatten så det täcker (vattnet ska silas av sedan)

Skär upp 3 bananer i skivor eller i stavar och låt ligga framme på en tallrik

Medan du väntar

När du är klar med ovanstående kan du smörja en rund springform med margarin eller kokosfett. Jag brukar använda kokosflingor istället för ströbröd och ett bakplåtspapper i botten, men det går säkert bra att använda kokosflingor även till botten, eller glutenfritt ströbröd, eller havregryn. 

Efter 50 minuter sätt på ugnen på 175 grader

Sila av dadlarna och mixa dem med stavmixer tillsammans med bananer och chiablandningen

Blanda nedanstående noga i en separat bunke 

1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm nejlikor
1 dl rårörsocker (eller kokossocker)
1,5 dl kokosmjöl
2 tsk bikarbonat

Rör nu ihop mjölblandningen med chia/banananmixen

Häll upp i formen och sätt in mitt i ugnen i 50 minuter. Ta fram och låt svalna, konsistensen blir bättre när den svalnat helt men banankakan är god att äta varm med!

Alternativt recept

I min första version så hade jag 2 dl vatten till chiafröna istället för kokosmjölk, och då tillsatte jag 1 dl matfett och hade bara 1 dl kokosmjöl eftersom det blir mindre total vätska då. Det blir också en lika god kaka men lite mindre.

Jag har också gjort provat med hackade hasselnötter och aprikoser som jag vände ner i smeten. Supergott, men jag fick lov att grädda den i en timme.

Ett tredje alternativ är att göra som min veganska kladdkaka men tillsätta lite mer mjöl och kryddor till blandningen istället för kakao, något jag kom på då jag hade missat köpa hem kakao. Receptet hittar du här – Vegansk kladdkaka

Inköpslista

2 msk chiafrön

1 burk kokosmjölk

1 dl dadlar

1/2 tsk salt

1 msk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm malda nejlikor

3 mogna bananer

1 dl rårörsocker

1,5 dl kokosmjöl

2 tsk bikarbonat

Fett till att smörja formen

Kokosflingor eller ströbröd till formen

 

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner