Sexton dagar med fasta

Hej igen, nu har det gått en tid sedan den förra uppdateringen och jag har redan börjat äta alla måltider igen. Om du vill läsa de föregående inläggen i tråden så finns de här:   Att äta sig i form, inte vad utan hur vi äter och Att äta sig i form, uppdatering.

Anledningen till att jag slutade var att jag började bli sugen på mat igen och kände att min kropp behövde mer energi. När jag skrev det förra inlägget så trodde jag att min influensa var övergående, men den tog fart och jag blev ordentligt sjuk. För fastan spelade det ingen roll för jag hade ingen matlust utan hade problem att få i mig mat ens en gång om dagen, men när jag började tillfriskna så kände jag att kroppen behövde mer energi och jag började äta framförallt frukt om morgnarna för att få i mig vitaminer och energi. 

Sjukdom och fasta

Många av mina vänner tyckte att jag skulle sluta fasta när jag var som sjukast men jag hade som sagt var ingen matlust, och kanske är det så att det är ett försvar av kroppen att vi inte ska tillsätta mer energi för att det föder det som gör att vi mår dåligt eller för att det stjäl energi ur magen, men detta är bara mina egna gissningar. Jag har inte letat efter information om varför vi tappar matlusten när vi är sjuka. Har du egna erfarenheter, idéer eller information så dela gärna med dig!

Jämfört med mina vänner som också blivit sjuka i samma influensa så verkar vi ha klarat oss ungefär lika bra, så jag kan inte säga vare sig bu eller bä utifrån detta ”experiment”.

Slutsats och bestående verkningar

Eftersom jag blev sjuk och fortsatte vara sjuk ett par veckor efter att jag slutade fasta så har jag svårt att dra några slutsatser av 24-timmars fastan. Men jag var under perioden jag var friskare mindre intresserad av onyttig mat. Jag känner också efteråt att jag blivit mindre sugen på att småäta även om effekten verkar avta med tiden. Men jag är bättre på att kontrollera vad jag stoppar i mig och jag har ett mindre sockersug. 

Fastan ledde också till att jag bestämt mig för att begränsa mitt sockerintag och äta mer fibrer och grönsaker. Bland annat efter att ha sett nedanstående film om hur socker påverkar oss rent fysiskt. Det är skrämmande hur många processer fruktos sätter gång i kroppen.

 

Fasta i framtiden

 Så varför skriver jag det här just nu? Jo för att två saker råkade sammanfalla samtidigt. En kompis frågade på Facebook hur det går med fastan (här är svaret Jonas) och jag har påbörjat en ny vecka av 24-timmars fasta i dag. Den här gången tänker jag trappa upp med att fasta 16-8 om en vecka och förhoppningsvis får jag vara frisk under denna period.

Jag återkommer med uppdatering om hur det gått efter denna vecka. 

 

 Ta hand om er själva så att ni kan vara de människor ni förtjänar att vara!

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner