Provocerande rubrik? Bra! Är du rasist – klart du inte är, det finns inga självutnämnda rasister i Sverige enligt Soran Ismail i hans nya tv-serie Absolut Svensk. Efter att ha lyssnat på ett radioklipp där han intervjuades om serien som jag tyckte knöt an till ett tidigare inlägg jag gjorde om hur främlingsfientlighet är naturligt så började jag tänka mer på vad det innebär.

Född och uppfostrad rasist

Jag tänker inte gå igenom inlägget igen, men du kan läsa det här (Hur mönster blir främlingsfientlighet). I tv-serien så gör Soran ett test som visar att han har positiva preferenser för ljushyade människor. Testet ser hur hans undermedvetna reagerar på hudfärg och det är troligt att han omedvetet agerar mer negativt mot mörkhyade. Så hans undermedvetna har rasistiska tendenser, men gör det honom till rasist?

Min pappa brukade säga att vi har alla fördomar och att det gagnar oss, för vi har inte tid att söka all information i alla lägen. Jag anser att han har rätt, men samtidigt så tänker jag att om jag omedvetet agerar på mina fördomar så blir jag en fördomsfull person. Den som säger att hen är fördomsfri är den med farligast fördomar, för jag tror inte att det går att vara fördomsfri, och utan att reflektera över varför jag reagerar olika på olika personer i olika situationer så låter jag mitt undermedvetna styra.

Vilken hudfärg har personen på bilden?

Vilken hudfärg har personen på bilden?

En anekdot

När jag bodde i Falun i vitt medelklassvillaområde så fanns där inga mörkhyade. 500 meter från huset låg en Willysbutik intill det angränsande hyreshusområdet och när jag gick ner för att handla så var det som att min hjärna uppfattade det som tvärtom, i alla fall till en början. Det var ju inte så men den var bara ovan.

Efter ett tag så vande jag mig och det var naturligt med mörkhyade personer, på Willys. Men jag vände fortfarande på huvudet när någon av annan hudfärg än vit gick förbi på gatan utanför huset. Det är möjligt att jag även såg de vita personerna, men mitt undermedvetna påkallade sällan uppmärksamhet från det medvetna, för det var ett vant mönster som inte var alarmerande.

Definition av en rasist

Så, jag skulle vilja definiera en rasist som någon som agerar utifrån sina undermedvetna fördomar kring hudfärg, etnicitet, med flera kännetecken för olika grupper, utan att reflektera över att vissa beteenden kan vara triggade av just dessa kännetecken. Självklart är den rasist som också reflekterar över beteendena men tycker att det är okej.

Jag har rasistiska tendenser

God vänner och läsare, jag erkänner att mitt undermedvetna är främlingsfientligt, men jag ska göra det jag kan för att inte själv bli rasist genom att träna mig till att se när jag agerar och uttrycker mig negativt om människor utifrån hur de ser ut eller var de kommer ifrån, och försöka behandla människor som individer.

Nu frukost! Krama varandra därute 🙂

Länkar

Intervju med Soran i Sveriges Radio

Absolut Svensk, avsnitt 1 på SVTplay

GDPR-Cookie-samtycke med Real Cookie Banner