Andning och välmående

I dagens inlägg ska jag prata lite om andning, närmare bestämt om bukandning. Det finns en vanlig missuppfattning att man ska andas genom att skjuta ut magen och låta lungorna få plats i buken. Det är en bra början, men efter att ha tittat på några youtube-klipp i höstas om andning, så förstod jag att det bara är en del av tricket till ett gynnsamt sätt att andas.

Motivation till bättre andning

Jag vet faktiskt inte hur jag kom in på att lära mig mer om andning, men jag började jobba borta under hösten och hamnade i en rytm då jag gick upp, tog en hundpromenad och sedan mediterade innan det var dags för jobbet. Det fanns helt enkelt inte så mycket annat att göra och jag mådde väldigt bra av den rutinen.

Men något i meditationen fungerade inte riktigt, det var lite obekvämt och jag började söka på youtube om meditation och medvetande och hamnade på något sätt i några klipp om andningen.

För att förklara hur jag kommit fram till min egen bild av andning så beskriver jag nedan vad jag fått ut av de tre olika klippen jag fastnade för. Se dem gärna själva och bilda dig en egen uppfattning.

Vad andningen kan göra för dig

Video ett är Change Your Breath, Change Your Life med Lucas Rockwood från TEDxBarcelona. Det är några enkla övningar och information om vad andningen kan göra för ditt omedelbara mående. Jag provade och kände genast att något hände med min fysik och det var en ögonöppnare för hur olika sätt att andas kan förändra min grad av pigghet och kontakt med kroppen.

Att andas rätt

Det andra klippet jag fastnade för gav mig en Eureka-upplevelse (ni vet när man sänker ner sig i ett kar fyllt med vatten och fattar att massan av det undanträngda vattnet är lika stor som massan av kroppen som sänks ner – Arkimedes var inte så dum han).

Klippet är BREATHE av Joe DiStefano från TEDxLugano och han beskriver hur vår andning påverkar även vår fysik MEN vi kan inte bara bukandas utan måste använda hela vår bål till andning, och de olika stretchövningarna där han menar att vi ska andas som småbarn har hjälpt mig mycket (se minut 11:57). Jag återkommer längre ner med tips och egna bilder. 

Nu när jag ser om klippet så fastande jag även för att andas in med ena näsborren och ut genom andra. Jag ska göra det till en daglig övning och återkommer med hur det går i ett annat inlägg.

Ytterligare tekniker och information

Från det sista klippet, How to breathe av Belisa Vranich från TEDxManhattanBeach, så tog jag med mig att de flesta av oss andas felaktigt med axlarna, och att det är skadligt för oss. De musklerna är inte gjorda att andas med och det skapar stress OCH problem med nackmuskulaturen.

Praktiskt så har jag haft mycket nytta av det sista hon går igenom som hon kallar Tactical breathing – ett sätt att andas fokuserat. Det finns få sätt som gör att jag kan fokusera på andningen och jag klarar av att göra fysiska övningar längre än tidigare. Tekniken är att andas in 4 sekunder, hålla andan 4 sekunder, andas ut 6 sekunder och hålla andan 2 sekunder, sedan repetera. Då tar varje andetag 16 sekunder och 2 minuters planka är bara 8 andetag och känns väldigt lätt att genomföra. Prova!

Min egen träning och reflektioner

De första veckorna efter att jag börjat praktisera 360-graders andning, att andas med hela bålen, även ryggen, kändes det helt fantastiskt i kroppen. Jag tränade ganska mycket och genom stretchövningarna i bilden nedan, så hittade jag efter några dagar kontrollen över min diafragma. Speciellt i övningen då jag sitter på huk med magen mot benen (bild 1 nedan) så måste jag börja andas med ryggen med, för magen har ingenstans att ta vägen. I övningen där jag ligger på rygg med benen upp så kan jag se hur bäckenet lyfts upp när jag andas rätt för att ryggen utvidgas den med.

Jag brukar lägga 2 minuter på varje övning eller en låt per övning om jag har på yoga-spellistan. Tyvärr har jag slarvat sista månaden, men nu ska det bli ändring på det nu.

Ett annat trick som jag brukar tipsa om är att göra en bukandning men med magstöd, att man använder magmusklerna att bromsa bukens utåtgående ungefär halvvägs av inandningen men fortsätta andas in. Då har redan rörelsen av diafragman börjat nedåt och inälvorna måste tryckas ut mot ryggen istället.

Jag tror verkligen att andningen har hjälpt min rygg att må bra. Det hjälper också att fokusera på en korrekt andning då jag kommer på mig själv att vara stressad. Jag hittar snabbare tillbaks till en mer balanserad syn på situationen och ett lugn i kroppen.

Jag känner också att jag fått en bättre kontroll på min kropp, att jag på något sätt ”vet” mer om hur den fungerar, vilket främst manifesterar sig i muskelkoordination, men det kan också ha andra orsaker.

Jag har också provat lite ”Wim Hof-andning” och kanske kommer jag tillbaks om det i ett framtida inlägg.

Lämna gärna dina reflektioner och tankar här nedan och om du hittat andra intressanta klipp eller andra vinklar i klippen ovan!

GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner